Съвети за трекинг в непредвидими условия

Пулсът на времето

Експертът в аутдор екипировката Fjällräven ни предлага трайни и устойчиви решения за тазгодишния сезон пролет-лято

Макар през Великденските празници да се наслаждавахме на високи, дори нетипични за май месец температури, то след голямата жега винаги идва и голяма буря. Ако сте решили през уикенда да се насладите на необятните емоции, които природата носи, то следващите няколко реда могат да ви помогнат с плавното навлизане в летния трекинг сезон.

1. Бъдете правилно екипирани

Екипировката, с която тръгваме на поход, може да превърне преживяването в уникален спомен или дълго преследващ ни кошмар. Когато отиваме в планината през лятото следва да не сме прекалено облечени или пък недостатъчно добре екипирани. Температурите може да са високи, но там горе всичко е възможно и безоблачното небе може бързо да се превърне в сърдит, буреносен облак. Най-важните елементи от екипировката за летен трекинг са якето, панталоните и раницата. В лицето на шведския бранд Fjällräven ще откриете трайна, функционална и неподвластна на времето аутдор екипировка, която ще ви служи вярно пътека след пътека.

Якето High Coast Hydratic предлага оптимална функционалност, пригодена едновременно за ежедневни пътувания и за летни планински преход. Променливото време не е проблем с 2.5 см. слойната дъждовна обвивка. Якето е изработено от рециклиран полиамид с авторски десен от вътрешната страна, а в допълнение има защитна качулка и вентилиращи отвори с цип отстрани.

Променливото време не е проблем с панталоните от серията High Coast Hydratic. Изработени от новия 2.5 см. слой Hydratic на Fjällräven, те ще ви държат сухи при дъждовни пътувания из града или по неравните планински пътеки. Циповете с дължина ¾ осигуряват лесно проветрение и бързо обличане и събличане. Самозалепващите се лепенки може да се използват за регулиране на ширината на крачолите. Панталоните са направени от рециклиран полиамид, а вътрешната им страна е украсена с уникален авторски десен.

Към High Coast семейството се присъединява и новата High Coast Totepack. Мултифункционална раница, която може да носиш на рамо или на гръб. Подходяща е както за градските павета, така и за каменистите планински пътеки. Има подплатено отделение за лаптоп и може да се сгъва и побира в предния си джоб. Платът и подплатата са направени от 100% рециклиран полиестер, а основният материал е подсилен с издръжливия, водоустойчив плат Bergshell.

2. Намерете моменти за отмора

Трекингът в планината не е състезание и не би трябвало да бързате. Това важи за всеки преход, но още по-съществено е през топлото време. Вслушайте се в тялото си. Това е важно, защото през топлите дни рискът от топлинен удар или дехидратация е висок. Не се опитвайте да изминавате огромни разстояния без да се спирате. Вместо това правете редовни почивки, за да се охладите, заслушайте се в заобикалящите ви природни мелодии и се и се захранете с положителни сили.

Погрижете се и за ходилата си. Несъмнено те поемат огромна част от натоварването при трекинг. Неравности по пътя, кални пътеки или малки потоци са просто част от терена по време на пролетно-летния сезон. По време на почивките си събувайте обувките, за да ви се отморят краката. Ако сте пътували от известно време, сменете чорапите си с чист чифт. Също така може да извадите стелките си, за да изсъхне всичко, преди да тръгнете на следващия етап от прехода си.

3. Не забравяйте за водата

Лесно е да се дехидратирате, когато навън е горещо. Тъй като тялото ви се охлажда като се изпотява, то вие ще загубите повече вода, отколкото ако правите преход в по-мек климат. Тази вода трябва да бъде възвърната обратно към вас или в крайна сметка ще стигнете до дехидратация. Колко вода трябва да носите със себе си, зависи от топлината, разстоянието, което планирате да изминете, теглото на товара, който планирате да носите и разбира се, лично от вас. За предпочитане е да използвате шише за многократна употреба. То е в пъти повече полезно за природата отколкото стандартните пластмасови бутилки. Бутилките Primus са подходящ партньор за вашия летен трекинг. В магазинът на шведската марка Fjallraven в The Mall, както и на техния онлайн магазин може да откриете разнообразие от форми. Така ще може да изберете бутилката, която подхожда на вашите нужди.

Не трябва да забравяте и че не всеки воден източник е годен за пиене. Разхладителна глътка, наточена от грешното място може да преобърне вашето трекинг преживяване. Водният филтър или таблетките за пречистване са начини да се справите с това. Още по-добрият вариант е да направите внимателно проучване, преди да се впуснете в летен преход и да намерите пътека, където ще можете да се презаредите с вода.

Трекингът е чудесен начин за опознаване на природата и може да ви отведе до места, които рядко ще видите. Наслаждавайте се на заобикалящите ви живописни гледки и запълнете съзнанието си с приятни спомени от пътуването. До нови срещи в природата!

Моделите екипировка на Fjallraven са налични в официалния магазин на марката в The Mall, етаж 0, както и на официалния сайт на бранда за България www.fjallraven-shop.bg