Свети Николай Чудотворец - "най-големият между родените от жени"

България • от

На 6 декември празнуваме Никулден. Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски, е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят.

На 6 декември честваме деня на Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски.

На 6 декември честваме деня на Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски.

“Разрешава се вино, елей и риба, ако празникът се падне в ден, който Църквата е отредила за пост. Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май / 22 май - денят на пренасяне на светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък през годината. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено "най-големият между родените от жени".


Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в малоазийската провинция Лигия. По време на император Константин Велики е провъзгласен за Мирликийскки архиепископ. Според житието на светеца, той е починал на 6 декември 342 г.

Свети Николай (Св. Никола) се прочува със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци при крушения. Затова в традиционната култура на българите се почита като господар на морето, реките и езерата, и е патрон на моряците и рибарите.

Според народните вярвания Св. Никола причинява морските бури и ураганите, и големите вълни, които потопяват корабите и лодките. На Никулден моряците не излизат в морето, като по този начин отдават почит към светеца покровител.

На неговия празник традиция повелява на трапезата да има риба, обикновено шаран. Според народното поверие шаранът е слуга на светеца. Веднъж, когато Свети Никола бил в морето с лодката си, излязла буря, която пропукала дъното ѝ. Тогава светецът бръкнал с ръка във водата и извадил един шаран, с който запушил пукнатината в лодката. Така спасил от удавяне своите спътници. Като продължение на тази легенда, се зародил обичаят в деня на светеца да се жертва шаран. По тази причина празникът е наричан още Рибни Св. Никола.

Пълнен шаран - обредна храна на Никулден. Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като...

Пълнен шаран - обредна храна на Никулден. Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като гръцкия Посейдон и славянския Велес (Велос).

© Илюстрация: IStock

Затова и един от най-важните обичаи на Никулден е свързан с приготвянето на рибника - пълнен с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди шаран. От главата на шарана се запазва кост с формата на кръст, наричана кръхче. Вярва се, че тази кост има необикновени сили. Тя се пришива към шапчиците на децата, за да ги пази от зли очи и от уруки. С нея баячките лекуват безсъние, плач и подутини при децата. Освен риба, на Никулден се приготвят колаци - специално украсени обредни хлябове.

Традицията повелява първият улов от риба за годината да се посвещава на Св. Никола. Понякога рибарите пускат първата риба обратно във водата, в чест на своя покровител, или я раздават между хората.

Свети Никола е патрон на рибарите, но той е силно почитан и като семеен закрилник, пазител на дома, имота и стоката.

На Никулден се провеждат семейни чествания, наричани светец, служба или слава. Най-възрастният мъж прекадява празничната трапезата с рибника, вдига хляба високо и благославя: “Колкото зърна в колака, толкоз купни на нивата! Нека къщата да е пълна с челяд, а кесията с пари!”

Житието на Свети Никола разказва, че веднъж той хвърлил три торби с жълтици на бедна вдовица, за да може да задоми трите си дъщери. Затова Свети Никола се почита и от девойките, на които предстои да се задомят. Те вярват, че светецът ще им помогне в избора на добър съпруг, с който да създадат щастливо семейство.

В миналото, когато Панагюрище, Сопот, Асеновград и Враца са развити търговски центрове, Свети Никола се почитал като патрон и на търговците. На други места бил тачен като покровител на ловджиите и воденичарите, а празникът му се казвал За овче здраве. (Р. Попов)

Никулденската обредност свързва светеца с някои старинни езически божества на водите и подземния свят, като гръцкия Посейдон и славянския Велос.

Западна Европа също чества деня на Свети Николай. Освен в италианския град Бари, където почиват светите му мощи, в Нидерландия и Белгия този ден е важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември, те оставят обувките си с надеждата светецът да ги напълни с лакомства и подаръци. Постепенно празненствата за Свети Николай на Запад се пренасят върху Коледа.

Никулден попада във времето на Рождественския пост, затова в този ден много православни християни приемат Светото Причастие. В България на Никулден празнуват над 200 000 именици, по данни на Националния статистически институт.

Честит имен ден на Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!