Света Злата Мъгленска - българската девойка, загинала мъченически за вярата си

България • от

Паметта ѝ почитат Българската православна църква (на 18 октомври), Вселенската патриаршия, Гръцката, Сръбската, Руската, Македонската - Охридска архиепископия и други православни църкви (на 13 октомври).

Св. Злата Мъгленска – 41х33 (масло/платно). @Юлиан Кръстев, православна живопис.

Тази дева-мъченица и непорочна невеста на Небесния Цар Христос Бог - Злата - бе родом от едно село на име Слатина от Мъгленската епархия в България..."


Така започва житието на Света великомъченица Злата Мъгленска - българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в село Слатина, Мъгленско (Българо-Меглен е историко-географска и административна област в Централна Македония, Гърция).

Злата се родила в сиромашко семейство, но в прекрасната македонска котловина, оградена от планините Нидже, Кожух и Паяк, и пресичана от река Мъгленица с многобройните ѝ притоци. Заедно с родителите си и трите си сестри, девойката растяла смирена, благочестива и чиста, твърда и непоклатима във вярата си в Господ. И дарена с рядка красота, която и донесла големи изпитания.

Житието на светица разказва, че Злата била отвлечена от млад турчин, който поискал от нея да приеме исляма и да му да стане жена. Но тя отказвала да се отрече от християнската вяра, дори при молбите на близките си, които не знаели как да спасят нея и себе си.

Злата умира на 18 октомври 1795 г., след като турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Ала безсмъртният ѝ подвиг отеква във всички краища на българската земя, а Църквата я канонизира за светица, мъченица и небесна застъпница на всички православни християни.

Стенопис “Света Злата (Хриси) от Ошинския манастир „Свети Архангел Михаил“, Егейска Македония, Гърция, част от Воденската, Пелска и Мъгленска епархия...

Стенопис “Света Злата (Хриси) от Ошинския манастир „Свети Архангел Михаил“, Егейска Македония, Гърция, част от Воденската, Пелска и Мъгленска епархия на Вселенската патриаршия.

© Wikimedia Commons / Pitichinaccio

На много от иконите си Света великомъченица Злата Мъгленска е изографисана в народна носия.


Икона на Света Злата в храма "Свети Седмочисленици" в София.

Икона на Света Злата в храма "Свети Седмочисленици" в София.

© Източник: pravoslavieto.com

През 2009 г. по идея на историка и публицист Пламен Павлов Света Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

Понякога в историята си народите имат толкова черни и тягостни събития, които с мъка си припомнят и може би биха предпочели да забравят. Но проявената храброст в защита на вяра, индентичност и родина е непреходен светлик, крепител на народната памет, върху чиито основи може да се гради солидно бъдеще. Днес си спомняме за българската новомъченица Света Злата Мъгленска и почитаме паметта ѝ.