Свещеният Фуджи и изгряващата светлина на Хацухиноде (Нова година)

Природа Цивилизация • от

Япония е една от най-планинските страни в света, а планината Фуджи - “Душата на Япония”, се откроява като уникален културен символ.

Зимен изглед над езерото Кавагучи и Фунджи на заден план.

Зимен изглед над езерото Кавагучи и Фунджи на заден план.

© Илюстрация: IStock

Извисяваща се на 3776 м, Фуджи е най-високата планина в Япония. Тя има дълбоко символично значение в японската култура. Изящните, перфектни конусовидни контури на върха, са изключително красиви и харизматични, и са увековечени от много поети и художници. Фуджи е достатъчно голяма, за да създава свои собствени метеорологични системи, но освен това, тя е класифицирана като активен вулкан. Името Фуджи вероятно идва от местна дума, означаваща "бог на огъня".

Според двете основни религии в Япония - шинтоизъм и будизъм, Фуджи е свещена, а японците от всички сфери на обществения живот свидетелстват за силата на този природен символ, толкова дълбоко вписан в националната психика.

Свещеният вулкан Фуджи

Фуджи е композитен вулкан, който нараства с натрупването на слой след слой лава и пепел по склоновете му. Подобно на своята геоложка история, свещената история на планината също се развива с течение на времето, тъй като различните религии, вярвания и митове добавят нови и нови слоеве.

От най-дълбока древност планините на Япония са почитани като свещени места, създавайки традиция от вярвания и ритуали, които учените наричат сангаку шинко (планинска вяра). С появата на шинтоизма около VI век, той вплита тази планинска вяра в едно по-широкото почитане на природата. Според шинтоизма природни дадености, като дървета, езера, потоци, скали и планини, са обиталища на духове, наричани ками. На различни места в планината, където се вярва, че ками са концентрирани, са издигнати светилища. Смята се, че ками имат влияние върху човешките дела и могат да отговорят на човешките молитви и ритуали.

Будизмът доразвива практиката на поклонение на планината. Будистите разглеждат планинското изкачване като метафора на духовното изкачване към просветлението и приемат свещените планини в шинтоизма като дестинации за поклонение.

Около 800 г. в основата на планината е издигнато светилище с надеждата да успокои бога, който причинява изригванията на вулкана. По-късно Фуджи започва да се приема като обиталище на шинтоистката богиня Конохана Сакуя Химе - „Богинята на цъфтящите дървета“. Днес тя е главното божество на свещената планина, почитано в шинтоистките светилища на Фуджи, включително светилището, първоначално посветено на по-стария бог на огъня.

Будистите откриват във Фуджи вдъхновяващ символ на медитацията. Те кръщават планинския връх zenjo - будистки термин, описващ перфектното медитативно състояние. За тях Фуджи е обител на Буда - Всепросветяващата мъдрост.

А през IX век възниква религиозна секта, наречена шугендо, която основава своята доктрина върху самото планинско катерене, вярвайки, че практикуващите могат да общуват с божествата, живеещи по върховете и по този начин да бъдат дарени с божествени сили.

През XIV век практикуващите шугендо установяват първия маршрут за катерене, който води поклонници до върха на Фуджи. Четири века по-късно Фуджи-ко обществата прерастват в голямо религиозно движение, вдъхновяващо хиляди хора да се впуснат в ежегодни поклонения. Тези, които не успяват да направят изкачването, използват вулканичен пясък от планината, с който създадат миниатюрни Фуджи-та в домашните си градини и шинтоистките светилища, пише The Sacred Land.

Изгряващата светлина на Хацухиноде (Нова година)

През първия ден на януари огромно множество от хора се събират в основата на планината Фуджи, за да посрещнат Изгряващата светлина на Хацухиноде – първият изгрев, който въвежда новата година. Да бъдеш свидетел на Хацухиноде се счита за свещен акт.

В ясни дни, когато Слънцето се изравнява в пълно съвършенство с върха, гледката се нарича Diamond Fuji и може да се наблюдава от Токио, който се намира на 96 км в североизточна посока.

Гледката Diamond Fuji, Япония, 26.01.2018 г.

Гледката Diamond Fuji, Япония, 26.01.2018 г.

© Илюстрация: IStock

Фуджи и ЮНЕСКО

Вярата повелява, че всеки трябва да изкачи свещената планина. В резултат, всяка година хиляди хора, както религиозни привърженици, така и туристи, се отправят на поход към върха. Но това предизвика толкова сериозен проблем със замърсяването, че възпрепятства вписването на Фужди като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Поддържането на планината изисква много ефективна система за управление на отпадъците. През 60-те години на миналия век тази система се състои в събиране на отпадъците в контейнери за съхранение, които просто се изхвърлят надолу в планината, след края на сезона на изкачване. Всичко това оставя „бели реки“ от тоалетна хартия и ужасна миризма.

В началото на 90-те години, в опитите си да защитят Фуджи, граждански и екологични организации подемат инициатива вулканът да бъде обявен за обект на световното наследство на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Но след като представители на ЮНЕСКО посещават Фуджи през 1995 г., те заключават, че свещената планина е достойна за включване в списъка, но най-напред Япония трябва да реши проблемите със замърсяването, като приложи ефективен план за управление.

В отговор, японските граждани и организации стартират кампании за почистване. Всяка година хиляди хора – японски семейства, студенти, еколози и корпоративни служители, заедно с чуждестранни доброволци, се събират на Фуджи, за да събират боклука. През 1998 г. природозащитникът и алпинист Тойохиро Ватанабе основа Fujisan Club за борба с проблема със замърсяването на Фуджи. Японското правителство също предприема стъпки за поддържане на планината.

В крайна сметка, през 2013 г. Фуджи е определен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Всяко лято хиляди туристи и поклонници се отправят на поход към върха на свещената планина Фуджи.

Всяко лято хиляди туристи и поклонници се отправят на поход към върха на свещената планина Фуджи.

© Илюстрация: IStock

В наши дни, с изключение на последните две години заради COVID кризата, повече от 260 000 туристи и поклонници, включително членове на Фуджи-ко, изкачват свещената планина по време на официалния сезон за катерене (1 юли – 31 август).

Междувременно, учените и правителствените агенции се изправят пред друго предизвикателство. За първи път от 300 години вулканът може да изригне отново. И Япония трябва да бъде готова да се справи с това.

Кога Фуджи ще изригне отново

Възможността за близко бъдещо вулканично изригване е заплаха, която предизвиква безпокойството на учените. Последното изригване се случва през 1707 г. и продължава 16 дни.

Вулканичният конус на Фуджи.

Вулканичният конус на Фуджи.

© Илюстрация: IStock

През есента на 2000 г. японски учени регистрират вулканична активност, която се изразява в значително увеличение на слабите трусове - повече от 200 на месец в сравнение с предишните средно 10 на месец, както и движение на магмата, вероятно към повърхността.

Учените тълкуват тази активност като предупреждение, че вулканът може да изригне скоро.

В правителствен доклад от 2002 г., се казва, че ново изригване вероятно ще изхвърли лава, отломки и пепел на стотици квадратни километри, заплашвайки близките села, прекъсвайки електро и водоподаването, както и транспортните връзки. Макар че не могат да предскажат кога ще се случи следващото изригване, експертите казват, че въпросът е „кога ще изригне Фуджи“, а не „ако изригне“. Ето защо планината се намира под постоянно наблюдение - 24/7.