Колко бързо се топи ледник в Швеция?

Природа Наука

От средата на 90-те години досега шведският масив Кебнекайсе в Скандинавските планини, е загубил над 20 метра от височината си при топенето на неговия ледник.

Мъж стои пред ледника на Кебнекайсе. Снимка от 2014 г.

Мъж стои пред ледника на Кебнекайсе. Снимка от 2014 г.

© Илюстрация: IStock

А само през последната година, единственият останал в Швеция планински ледник, който до 2019 г. е и най-високият връх в страната, се е свил с още два метра. Причината е повишаването на температурите, предизвикани от изменението на климата, съобщават учени от Стокхолмския университет.

Още през 2019 г. южният връх на масива Кебнекайсе (Kebnekaise) губи титлата първенец по височина в класацията на шведските планини, след като една трета от ледника му се стопи. Така северният връх на Кебнекайсе, където няма ледник, придоби статут на най-висок връх в страната.

Ретроспекция на топенето на ледника

В средата на 90-те години, южният връх на Кебнекайсе е измерен на 2118 метра над морското равнище, пише The Guardian.

„На 14 август южният връх Кебнекайсе е измерен на 2 094,6 метра височина от учените от изследователската станция Тарфала. Това е най-ниската стойност, установена от началото на измерванията през 40-те години на XX век.“, се казва в изявлението на университета.

„Свиването на върха и промененият вид на снежната му покривка могат да се обяснят главно с повишаването на температурите на въздуха, но и с променящите се условия, свързани с вятъра, които влияят върху мястото, където снегът се натрупва през зимата."

В съобщението се казва още, че промените отразяват трайното затопляне на климата в Швеция, като се позовава на скорошен доклад на комисията по климата на ООН, според който глобалното затопляне е причинило изключително ускорено топене на ледниците.

Кебнекайсе и Лапония

Масивът Кебнекайсе се намира на около 150 км северно от Полярния арктичен кръг в Скандинавските планини. Простира се в обширни райони от Северна Норвегия и Швеция и е част от защитената местност Лапония.

Бял
елен, който си почива в Лапландия, Швеция.
На заден фон е Кебнекайсе, най-високата
планина в Швеция.

Бял елен, който си почива в Лапландия, Швеция. На заден фон е Кебнекайсе, най-високата планина в Швеция.

© Илюстрация: IStock

Областта Лапония е голяма планинска зона с диви животни. Територията ѝ попада в границите на провинция Лапландия в Северна Швеция. През 1996 г. областта е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, като от началото на XX век по-голямата част от нея се ползва със статут на защитена територия.