Супергерои спасяват будистки храмове в Тайланд

Цивилизация

Супергероите идват за спасяването на храмовете на Тайланд, където монаси са поръчали гигантски статуи на икони на комикси и роботи-играчки, за да забавляват децата, докато родителите им даряват в касите.
Вместо традиционните статуи на спокойния Буда и митични зверове, които украсяват повечето манастири в страната, блестящият храм Ват Та Киен извън Банк...
Вместо традиционните статуи на спокойния Буда и митични зверове, които украсяват повечето манастири в страната, блестящият храм Ват Та Киен извън Банкок се охранява от три огромни робота, копия на героите от „Трансформърс“. Снимка: БГНЕС

Вместо традиционните статуи на спокойния Буда и митични зверове, които украсяват повечето манастири в страната, блестящият храм Ват Та Киен извън Банкок се охранява от три огромни робота, копия на героите от „Трансформърс“.

Огромните и сложни скулптури, изработени от парчета метален скрап и боядисани в ярко оранжево, жълто и синьо, "нямат духовна цел", обясни монахът Пра Вичиен. "Това е за децата, така че те няма да се отегчават, когато идват в храма с родителите си", каза той. И други храмове вървят по тези стъпки в страна, в която манастирите се конкурират, за да привлекат посетители и да запазят приходите си от дарения.

Най-малко четири будистки храма в Тайланд и център за медитация са закупили статуи на супергерои, според Пайрой Таномвонг, тайландски художник, който ръководи работилница, в която се произвеждат научно-фантастичните чудовища и герои от Въоръжени с фенерчета, купчини метални болтове и усукани автомобилни части, художниците комбинират сложните скулптури в склад в центъра на Тайланд, наречен "Бан Хун Лек", което се превежда като "Дом на железни роботи".

Най-големите скулптури - високи около седем до осем метра - могат да бъдат продадени за хиляди долари, каза Таномвонг. Цехът също продава продуктите си на местни ресторанти и барове, но най-голямата му база от клиенти е в чужбина, особено в Европа, като около 80% от продажбите са за чуждестранни клиенти, които са видели статуите на социалните медии.

Пайрой започнал с класически комикси, но разширил продукцията си така, че да включва всичко - от стоманени бюра и столове до полирани копия на луксозни автомобили и мотоциклети. Почти 90 процента от материалите са рециклирани метали, мярка за намаляване на разходите, което означава, че всяко парче е уникално. "По отношение на продуктите, които хората харесват, те се развиват с течение на времето", обясни Пайрой. "През последните 10 години хората харесваха извънземните и хищници, но сега те харесват „Трансформърс“"./АФП