Студентите празнуват 8 декември

България

За поколения български студенти този ден е еуфоричен – това е Студентският празник 8 декември и така е вече десетилетия.
© Снимка: БГНЕС

Сменят се поколенията и Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива. И така е от далечни времена – смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през XIII век и авторите му са неизвестни.

Това е празник на младостта, на младите хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история – стига само да се вгледаме в отминалия ХХ век.

У нас студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България. 8 декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но Let it be, и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят. /БГНЕС