Страхотно! Катерачи атакуват през зимата К2

Цивилизация

Арктически студ. Упоритите алпинисти, които са разположили базовия си лагер в подножието на К2, доброволно търсят тези негостоприемни условия, за да направят изкачване, което отдавна се счита за невъзможно
Алпинист от групата на Алекс Чикон се изкачва към К2

OT ANDREW BISHARAT, National Geographic
СНИМКИ: ALEX TXIKON
Алпинист от групата на Алекс Чикон се изкачва към К2 OT ANDREW BISHARAT, National Geographic СНИМКИ: ALEX TXIKON

Галерия | Страхотно! Катерачи атакуват през зимата К2

Вижте 7 снимки

Ако завършат невероятния си подвиг, ще претендират за една от последните останали големи титли в алпинизма – първото зимно изкачване на втория най-висок връх в света.

Защо К2 изкарва най-доброто и най-лошото в онези, които го изкачват

Вижте повече

Защо К2 изкарва най-доброто и най-лошото в онези, които го изкачват

Отговор на въпроса може да потърсите в новата книга на Мик Конефрей „Призраците на К2: епична сага за първото му изкачване", която включва инетрвюта с катерачи,...

„Не можете да си представите колко по-трудно е (да изкачите К2) през зимата, в сравнение с пролетта или лятото“ – казва Алекс Чикон, говорейки по сателитния телефон от базовия лагер на К2, върха разположен на 8611 метра надморска височина. Тази зима Чикон, който е от испанската баска област, води една от двете експедиции до върха. Другият екип е многонационална група от елитни алпинисти от Русия, Киргизстан и Казахстан.

„Беше огромно предизвикателство дори да стигнем до базовия лагер“ – не крие Чикон, позовавайки се на 97-километровия преход по най-краткия път през склоновете, покрити със сняг, за да стигнат до основата на своята цел.

На надморска височина от 8611 метра, К2 се намира на границата между Пакистан и Китай и е около две и половина футболни игрища по-нисък от Еверест, но се смята за най-трудния и най-опасния връх за изкачване, печелейки си прякора Дивата планина. За разлика от Еверест, не е възможно да се „върви“ до върха; всички страни на К2 са екстремно стръмни и често срещани са падащи камъни и лавини. През 2008 година трагедия сполетя група алпинисти в опасния участък Гърлото на бутилката и 11 души намериха смъртта си от лавина.

Галерия | От Княжево до К2

Вижте 15 снимки

От 14-те върха, които се издигат на над 8000 метра, К2 остава единственият, който не е покоряван през зимата.

На K2 Чикон ръководи екип, състоящ се предимно от непалски шерпи: „Шерпите са много по-издръжливи от много по-известни катерачи“ – казва той. Групата се присъединява към Чикон след две последователни, но в крайна сметка неуспешни зимни експедиции до Еверест през последните две години, тъй че имат богат опит в екстремни условия и изкачване заедно. След двата неуспешни зимни опита с Еверест те си поставят нова цел, за да поддържат мотивацията си. Въпреки че К2 е много по-труден, смятат, че биха имали по-голям късмет.

Галерия | К2

Вижте 22 снимки

Към групата на Чикон се присъединяват и Павел Дунай, Марек Клоновски и Валдемар Ковалевски, всичките от Полша. Изкачването на над 8000 метра през зимата се превърна в нещо като полски национален спорт; 10 от 13 зимни изкачвания на 8-хилядници са от полски алпинисти.

Ковалевски, който се присъедини към групата в последната минута, претърпя травма – удар в ключицата от падащ камък на път към лагер 1. Той се върна в базовия лагер и бе транспортиран с хеликоптер за да получи медицинска помощ. Очаква се да се възстанови напълно.

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

Други двама членове от групата на Чикон – Джон Барредо и Ева Роблес (единствената жена участник в експедицията), и двама носачи (а не алпинисти) също са транспортирани с хеликоптер, тъй като Баредо имал болки в коляното, а Роблес решила да го придружи.

Паралелно с екипа на Чикон към върха се е устремила и групата на казахстанския алпинист Василий Пивцов. Той е изкачил всичките 14 осемхилядника (през пролетта и лятото) без допълнителен кислород. Чикон твърди, че експедициите не се съревновават помежду си, въпреки че всички алпинисти се надяват да достигнат първи върха на K2 през зимата.

Галерия | Алпинистите в началото на XX век - архивни...

Вижте 9 снимки

Студът е едно от най-опасните предизвикателства, особено когато температурите паднат до -65 градуса. При такива условия дори най-минималната грешка може да има катастрофални последици – изпусната ръкавица може да доведе до измръзване за няколко минути или дори само докосването на ръка без ръкавица до ледена брадва за секунда може да откъсне слой кожа. Тези или някои от многото злополуки могат да накарат алпинистите да се откажат.

А вятърът е истински убиец и се очертава като една от основните разлики между зимния и летния сезон. Друг фактор, който значително увеличава трудността на K2 през зимата, е липсата на сняг към върха. Силният вятър издухва снега, оставяйки след себе си голи скали и крехък лед, което прави катеренето значително по-технично и по-бавно, като по този начин излага алпинистите на бруталния студ за по-дълги периоди.

Галерия | Когато оцеляването зависи от съдържанието на раницата ви

Вижте 4 снимки

Междувременно часовникът тиктака. Краят на зимното изкачване е 28 февруари, последният ден от метеорологичната зима.