Страсти под земята - и над нея

Природа

Благовъзпитано слово за любовта и секса в животинското царство
Текст: Патриша Едмъндс; Снимка: Марк Тейлър, Nature Picture Library
Текст: Патриша Едмъндс; Снимка: Марк Тейлър, Nature Picture Library

 „Сексуални изстъпления" - крещи заглавието на британския Daily Mail. В материала се цитират жители на Шефилд, Англия, които се оплакват, че техните „адски съседи" си правели „среднощни шумни любовни срещи навън.".

Ти нямаш ли си къща, Meles meles?! Само че язовците са не по-малко шумни и притеснителни и когато си строят къща: докато дълбаят системите от камери и тунели, които наричат свой дом, те съсипват ливади и подкопават сгради.

Дигитално издание за Android на брой 03/2016 на списание National Geographic България  

Никой не знае какво повече им харесва - да копаят или да се чифтосват. Семейните групи местят тонове пръст, докато дълбаят подземните си лабиринти; някои включват тунели, създадени от техните пра-язовци преди векове. Трупат си постели от листа в камери, които използват за чифтосване на закрито. По време на секс женските скимтят, а мъжките издават нещо средно между цвилене и мъркане - звукът се чува надалеч. Когато язовци си изкопали любовно гнездо под църква в Дербишир - пише в книгата „Язовци" от 1996 г., - „това породило много тревоги заради вонята и странните звуци, които се чували по време на вечерня.".

Непретенциозни към това къде точно ще правят секс, язовците са благословени от биологията и относно това кога да го правят. Женската може да поддържа зародишите в нещо като летаргия и месеци наред да отлага имплантирането им в матката. В резултат язовците могат да се размножават през цялата година и все пак да насрочат раждането на малките за най-благоприятния за оцеляването им сезон. Малко бозайници разполагат с това репродуктивно преимущество, така че Meles meles наистина има причина да мърка. 

 Местообитания

Гори и тревисти равнини от Европа до Източна Азия

 Природозащитен статут

Незастрашен

 Други факти

В Англия убиването и раняването на язовци или разрушаването на леговищата им е престъпление, за което се предвиждат до 6 месеца затвор и глоба 5000 лири.

В леговищата за чифтосване язовците си правят постели от листа и често ги сменят.

 

Март 2016

Вижте повече

Март 2016