Страната, която насърчава туристите да уважават и инвестират в местната природа

Цивилизация Природа

Пуерто Рико е най-източният от островите на архипелага Големи Антили в Карибско море. Страната е известна със своите зашеметяващи плажове, скалисти планини, резервати от мангрови гори, тропически рифове.

Естествен скален мост в Кабо Рохо, Пуерто Рико.

Естествен скален мост в Кабо Рохо, Пуерто Рико.

© Илюстрация: IStock

Тук живеят и стотици ендемични видове растения и застрашени животни. И като използва всичко това, островната държава полага сериозни усилия да бъде приемана като следващата голяма дестинация за екологично съзнателните пътешественици. Ето как.

Пуерто Рико е домакин на различни инициативи, които дават възможност както на чуждестранните туристи, така и на местните жители да поддържат и подобряват природната красота на карибската страна. Всеки може да се присъедини към някоя от организациите с идеална цел и да заеме активна роля в опазването на красотата и природните богатства на островите.

Дейностите може да са свързани с поддържането на обществените сгради или засяване и засаждане на земеделски култури за нуждите на развиващия се тук агротуризъм, или почистване на крайбрежието и защита на застрашените кожести костенурки (Dermochelys coriacea). Но вариантите са много.

„Мисля, че е важно не само да бъдем ангажирани с устойчивостта, но и да направим това активна част от опита, за да можем всички да станем природозащитници“, казва Брад Дийн, главен изпълнителен директор на Discover Puerto Rico.

Сгради на брега на Сан Хуан, столицата на Пуерто Рико.

Сгради на брега на Сан Хуан, столицата на Пуерто Рико.

© Илюстрация: IStock

Зелен кулинарен туризъм

Опустошителният ураган Мария връхлита острова през 2017 г. като причинява ужасяващи щети на инфраструктурата на Пуерто Рико. Но тежките последствия от тропическата буря дават на пуерториканците шанс да преосмислят начина си на живот, особено по отношение на храната, пише Euronews.

„По-голямата част от храната ни беше вносна. Така че, когато ураганът удари, не можехме да получим хранителни продукти. Това засили значението на нашето селско стопанство и доведе до възход в агротуризма”, казва Дийн.

Агротуризмът е разрастваща се индустрия в Пуерто Рико, която дава възможност на туристите да посещават плантациите за кафе и фермерските ресторанти, да подпомагат земеделските дейности в стопанствата и да опитват местни продукти.

Сертифицирано зелено настаняване

Една от туристическите компании в Пуерто Рико създава специална програма за сертифициране, която има за цел да насърчи бранша да се фокусира върху устойчивостта. Програмата включва списък с ключови принципи, които подчертават устойчивото строителство и ефективно използване на ресурси, като вода и енергия.

И това по никакъв начин не ограничава туристите. За зелените пътешественици, които искат да се доближат възможно най-близо до природата, тук има редица възможности. От двуетажни къщи на дървета с изглед към тропическата Нациоанална гора Ел Юнке (El Yunque) до палатки, оборудвани с матраци и самостоятелни бани, в близост до девствени реки и природни резервати за пълно презареждане, без въглерод.

Мъж на алея, заобиколена от буйни зелени тропически растения в Националната гора Ел Юнке в Пуерто Рико.

Мъж на алея, заобиколена от буйни зелени тропически растения в Националната гора Ел Юнке в Пуерто Рико.

© Илюстрация: IStock

Да осиновиш национален символ

Посетителите на Националната гора El Yunque са насърчавани да осиновяват коки. Коки (Eleutherodactylus coqui) е ендемичен вид малка жаба и национален символ на Пуерто Рико.

Песента на мъжкия се чува из цялата гора и очарова не само женските коки, но и туристите. Всъщност, това е най-шумната земноводна жаба в света. А всички приходи от осиновителската инициатива отиват за местна организация с нестопанска цел, посветена на изследването и опазването на околната среда.

Жаба коки върху растение сред тропическата гора.

Жаба коки върху растение сред тропическата гора.

© Илюстрация: IStock

Зелен приток на адреналин

За тези, които искат да изпитат по-екстремни емоции, определено има как да го направят тук - те могат да се наслаждават на естествената красота на карибската страна, докато притокът на адреналин във вените им се покачва.

Например, биха могли да видят Пуерто Рико от птичи поглед, като изберат да прекарат време в някой от многото приключенски горски паркове, сред които и известният Торо Верде (Toro Verde Adventure Park). Адреналиновото еко изживяване е гарантирано и ако се отправят на поход дълбоко в планините до Batey Zipline Adventures.

Зелени водни приключения

В Пуерто Рико туристите могат да избират между редица дейности с ниско въздействие върху околната среда, като кану-каяк в някои от уникалните за света биолуминесцентни заливи или гмуркане до риф, а може би гребане в лагуна.

В крайна сметка, местните туристически компании, сертифицирани по програмата за устойчивост, подпомагат реално опазването на океаните и реките, като насърчават туристите да уважават този разнообразен остров и да инвестират в неговата екология, преди да го напуснат.