Стобските пирамиди – легенди и истини за умиране и раждане

България

Уникалните скални образувания, известни като Стобски пирамиди, са обявени за природна забележителност още през 1964 г. Намират се над с. Стоб, Кюстендилска област, в западния дял на Рила.
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Владимир Спасов
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Владимир Спасов

Районът, в който са разположени, се характеризира със странни прорязвания на земята, създаващи усещането, че човек е попаднал в приказна каменна гора. Самите пирамиди са изградени от пясъчници и конгломерати в жълто и кафяво, на места с червеникави оттенъци. Преобладават образуванията с конусовидна форма. Много от тях са увенчани с каменни „шапки“, които ги оприличават на огромни гъби. Височината им варира между 7 и 10 м, но отделни пирамиди, напр. Самодивските комини, достигат и повече.

В течение на хилядолетия върху Стобските пирамиди са действали и действат различни ерозионни фактори: вода, температурни инверсии, ветрове. Те продължават да извайват чудновати земни форми, но носят и тяхната гибел. Ето защо скалните образувания са в непрестанен процес на промяна – едни умират, а други се раждат.

Стобските пирамиди отдавна са привлекли човешкото внимание, давайки начало на много легенди. Една от тях напомня легендата за произхода на Каменната сватба край с. Зимзелен, Кърджалийско: вятър вдигнал булото на невестата и поразен от неземната й хубост, свекърът бил завладян от нечисти мисли. Грехът му довел до вкаменяването на цялото сватбено шествие. Названията на много от Стобските пирамиди са свързани с легендата: Невестата, Сватовете, Братята.

______________________

 Природният феномен Стобски пирамиди е лесен за посещаване обект. По магистрала „Струма“ се стига до разклона за Бобошево, откъдето се поема по стария път в посока Благоевград и се отбива вляво за Кочериново и Рила. На около 2 км след град Кочериново вдясно е отбивката за с. Стоб. След още 2 км се стига до подножието на местностите Църквището и Кулски рид, където са разположени самите пирамиди. В този край на селото има паркинг, информационни табели и будка за билети. Оттам тръгва пътека, по която до първите групи пирамиди се стига за около 15–20 минути ходене.

Освен със скалните пирамиди с. Стоб и околностите му се славят и с богато историческо минало. На мястото на селото се е намирал средновековен град със същото име, споменат в Рилската грамота на Иван Шишман (1378 г.).

 От края на XIV в. са и основите на църквата „Св. Прокопий“, намиращи се в местността Църквището. Разрушена във вековете на османското владичество, тя била построена наново в селото (1860 г.), като за градежа й били използвани камъните от старата църква. Оттам бил преместен и олтарният стол.

Май 2017

Вижте повече

Май 2017