Стефан Стефанов - тайният съветник на Борис III

Цивилизация България

„Министър Стефанов е честен и съзнателен, нещо необичайно за България.“ Това пише в доклад представителят на британското външно министерство в София в началото на 30-те години на миналия век.

Тези думи се отнасят за Стефан Стефанов, който има трудната задача да преведе България през Голямата депресия и да реформира затъналата в криза икономика. Той е министър на финансите в правителството на Никола Мушанов (1931-1934) и таен съветник на цар Борис III (1918-1920) .

В историята индустриалецът остава с плана „Стефанов“, който не е приложен изцяло заради съпротивата на повечето му колеги в правителството. Все пак една част от нето се реализира и България успява да излезе от световната финансова криза със сравнително стабилна икономика, която в края на 30-те години отбелязва сериозен ръст.

Стефан Стефанов е роден на 6 юли 1876 г. в град Сливен. Завършва висше образование по право и държавни науки в Берлин.

Влиза в политиката от реалния бизнес – баща му Георги Стефанов е виден български индустриалец и основател на фабриката за вълнени платове „Георги Стефанов и Синове“ в Сливен. Създадена през 1888 г., тя остава най-голямата фабрика за платове в България до 1945 г.  Стефан Стефанов поема ръководството на фабриката след смъртта на баща си.

През 1920 г. той става собственик и на текстилната фабрика „Мусала“ в Самоков. През 1940 г. Стефанов предава управлението на предприятията на зетя си – Георги Семерджиев. Умира на 25 март 1946 г.

През декември 1947 г. предприятията „Георги Стефанов и Синове“, „Мусала“, както и „Семерджиев и сие“ са национализирани и преименувани.