Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

Цивилизация

"Спрете унищожаването на природата или рискувате мъртва планета“, предупреждава бизнесът.

Полярна мечка, близо до Земята на Франц Йосиф (архипелаг в Северния ледовит океан).

Полярна мечка, близо до Земята на Франц Йосиф (архипелаг в Северния ледовит океан).

© Илюстрация: IStock

По повод откриването на среща на върха на ООН, чиято цел е изготвянето на проект на споразумение относно биологичното разнообразие, ръководителите на някои от най-големите международни компании изискват от политическите лидери значими действия за защита на екосистемите.

В отворено писмо изпълнителните директори на 11 фирми призовават правителствата да предприемат съществени действия, за да се спре унищожаването на природата и масовото изчезване на видове, което неминуемо би довело до срив на екосистемите. В противен случай рискуват „мъртва планета“.

Предупреждението идва в момента, когато Китай се готви за първи път да поеме председателството на срещата на върха на ООН, посветена на намирането на решения за предотвратяване загубата на биологично разнообразие. Страната ще бъде домакин на откриващата фаза (CBD) Cop15 в китайския град Кунмин тази седмица. Втората фаза на разговорите ще се проведе догодина, след като многократно е отлагана заради пандемията.

В своето писмо обединението „Бизнес за природата“ посочва, че настоящият проект на споразумение на ООН за природата в стил “Париж”, който включва цели за премахване на замърсяването с пластмаси, намаляване на употребата на пестициди с две трети и намаляване наполовина на инвазивните видове до 2030 г. не е достатъчно, за да се спре унищожаването на естествения свят. Отделно, повече от 1000 компании с приходи от 4,7 трилиона долара подписват призив към правителствата да приемат политики за обръщане на загубите на природата до 2030 г.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г., е правно обвързващ международен договор за справяне с климатичната криза, който се ангажира с поддържането на глобалното затопляне под 2 °С - научно препоръчаната граница на безопасност.

„Природата е в критичен момент и времето е срещу нас. Крайно време е да признаем, че загубата на природата представлява огромна криза“, се казва в отвореното писмо до световните лидери, изпратено до редакцията на The Guardian. „Трябва да разберем, че макар справянето с изменението на климата да е от решаващо значение, природата представлява нещо повече от формулирането на климатично решение”.

„Конференцията за биоразнообразие Cop15 е нашият последен и най-добър шанс да обърнем хода на загубата на биологично разнообразие. В проекта на Глобалната рамка за биологичното разнообразие след 2020 г. липсват амбицията и спецификата, необходими за стимулиране на необходимите спешни действия“, се казва още в писмото.

Природата и световният годишен БВП

Бизнес ръководителите призовават световните лидери да се ангажират с 1,5 °С климатична цел за природата, около която бизнесът и гражданското общество могат да се обединят. Също така те призовават правителствата да премахнат и пренасочат всички вредни за околната среда субсидии и да се фокусират върху икономическата стойност на природата при вземането на решения.

Повече от половината от световния годишен БВП (42 трилиона долара) зависи от високофункционалното биоразнообразие, според доклад на Swiss Re от миналата година. Същият доклад установява и че една пета от страните в света рискуват срив на своите екосистеми.

„Трябва да проследим нашето въздействие върху климата и природата със същата дисциплина, с която проследяваме печалбите и загубите си“, каза Роберто Маркес, изпълнителен директор на Natura & Co, подписал писмото. „Призоваваме правителствата да премахнат и пренасочат всички вредни субсидии. Правителствата все още предоставят много субсидии за индустрии и инициативи, които са много вредни за природата."

© Илюстрация: IStock

Маркес казва, че председателството на Китай е важен момент, тъй като решенията, взети по време на председателството на най-големия замърсител на въздуха в света, ще са знак дали светът ще изпълни екологичните цели през този век.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да говори тази седмица на церемонията по откриване на Cop15.

Ще успее ли Китай да намали емисиите си CO2 навреме?

Вижте повече

Ще успее ли Китай да намали емисиите си CO2 навреме?

Подробен доклад за изменението на климата, публикуван в началото на август, отново прикова вниманието върху Китай. Документът, базиран на 14 000 проучвания, маркира проблемите, с които...