Спортисти изминаха рекордно разстояние по високо опънато въже

Природа Цивилизация

Трима френски спортисти поставиха световен рекорд, след като извървяха дългото 1662 метра въже, опънато над долината Навасел във Франция.

Галерия | Спортисти изминаха рекордно разстояние по високо опънато въже

Вижте 7 снимки

Хайлайнингът не е спорт за хора със слаби нерви. Всяка стъпка изисква сериозна концентрация, вътрешна сила и достатъчно воля да балансираш във въздуха.

Француците от Sangle Dessus-Dessous определено имат тези качества. На 9 и 10 юни 2017 г. четирима души от екипа опитаха да преминат по най-дългото опъвано досега въже и трима от тях успяха.

Подобно на въжеиграчите, слеклайнърите минават по плоска лента, която е опъната във въздуха. При хайлайнинга въжетата се опъват на по-високи и по по-опасни места.

Но спортът си струва риска, смятат хайлайнъри като Натан Полен, който казва: „Когато си горе всичките ти чувства се изострят: свобода, щастие, страх, любов. Дори красотата на природата е по-изразителна.“

Екипът е бил обезопасен с осигурителни въжета и е работил с  Highline Rescue Experience, за да разработи план в случай на падане и контузии.

Събитието е организирано от слеклайнъра Гийом Баранд. Спортистите е трябвало да се преборят със сериозни ветрове и усложнения с осигурителното въже по време на първите дни от подготовката, но в крайна сметка усилията им се увенчават с успех.

Пабло Синьоре минава първи по въжето, следва го Полен, който е носител и на досегашния рекорд за най-дълъг хайлайн. На следващия ден Люка Миляр и Антъни Нютън също се пробват. Миляр изминава въжето най-бързо от всички – за час и шест минути, но Нютън пада 152 метра преди края.

В момента Синьоре, Полен и Миляр държат световния рекорд за успешно преминаване по най-дълго високо опънато въже.