Спомен за Мавзолея

Цивилизация България

На 10 юли 1949 година приключва строежът на мавзолея на Георги Димитров - една от най-противоречивите сгради в българската история.
Сградата е проектирана от архитект Георги Овчаров с участието на Рачо Рибаров и Иван Данчов и е вдигната за рекордния срок от шест дни.
Сградата е проектирана от архитект Георги Овчаров с участието на Рачо Рибаров и Иван Данчов и е вдигната за рекордния срок от шест дни.

След смъртта на ръководителя на Българската комунистическа партия Георги Димитров на 2 юли 1949 г. в Москва, от Министерския съвет на Народна република България (НРБ) е взето решение за балсамиране на тялото и построяване на мавзолей, в който то да бъде изложено.

Сградата е проектирана от архитект Георги Овчаров с участието на Рачо Рибаров и Иван Данчов и е вдигната за рекордния срок от шест дни. Мавзолеят става център на тоталитарния култ към Георги Димитров като „вожд и учител на българския народ“ и част от държавния церемониал в НРБ през периода 1949-1989 г.

Ето какво разказва синът на архитект Овчаров за строежа :

„В деня, в който Георги Димитров умира, у дома някъде около 22 ч. идва директорът на „Главпроект“ арх. Фурнаджиев. Той съобщава на баща ми, че на заседание на Министерския съвет се взело решение да се прави мавзолей. Задачата е възложена на „Главпроект“, а няколко архитекти трябва да представят проектите си, но това да стане много бързо – до 12 ч. на следващия ден. На импровизирания конкурс одобряват проекта на баща ми. Започва бясно строителство и на шестия ден мавзолеят е почти готов. Точно тогава обаче се случва нещастие – камък пада върху един трудовак и го убива. Ентусиазмът намалява. За погребението не е готов само един корниз, който прикриват с черна драперия... Едва по-късно баща ми и арх. Рибаров довършват корниза и страничните стени.“

Твърди се, че през 1956 г. антикомунистът Стоян Зарев - Тони е подготвял взривяването на Мавзолея по време на първомайска манифестация. Бомбите с часовников механизъм е трябвало да избухнат, когато на трибуната са най-важните личности в държавата и партията. Така Стоян Зарев - Тони е искал да привлече вниманието на световните медии към България. Той е имал още 14 съмишленици, но планът им се забавил и те са били арестувани от Държавна сигурност през февруари 1960 г.

Мавзолеят е официално взривен края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев. Първата детонация (в присъствието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски) не успява да събори сградата и са необходими няколко експлозии от 21-и до 27-ми август, когато най-сетне тя рухва.