Спомен за Георги Павлов–Павлето – народният художник

България

Георги Павлов-Павлето е български художник, поет и редактор, роден на 31 август 1913 г. в град Чипровци.

Голямата река, 1985, художник Георги Павлов-Павлето. Съхранява се в Художествена галерия – Сливен.

Голямата река, 1985, художник Георги Павлов-Павлето. Съхранява се в Художествена галерия – Сливен.

© Източник: art.domino.bg

С ръст от 104 см и непотправен талант, през целия си живот Георги Павлов (1913-1995) твори в областите пейзаж, портрет и интериор. Завършва гимназия в Монтана, а през 1940 г. и Държавната художествена академия в София, отдел “Живопис” в ателието на проф. Борис Митов.

През 1948 г. е художествен редактор на сп. „Дружинка“, през 1957 – 1958 е редактор на отдел „Художествена критика“ на в-к „Народна култура“, а в периода 1960 – 1961 г. е редактор на отдел “Култура” на сп. „Лада“. Сътрудничи на различни издания със свои илюстрации.

Георги Павлов-Павлето организира пет самостоятелни изложби, една юбилейна и една ретроспективна юбилейна изложба. Участва в представителни изложби на СБХ в Будапеща и Букурещ.

Художникът пътува до страни като Русия, Алжир и Франция, и посещава градове като Мюнхен, Брюксел, Амстердам, Лондон, Париж.

През 1969 г. участва във филма „Гоя“ на режисьора Конрад Волф - копродукция на ГДР, България, СССР и Югославия.

Повече от 50 години Георги Павлов-Павлето живее в мансарда на ул. „Раковски“ № 86А, в София, където е поставена паметна плоча в чест на твореца.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен и орден „Народна република България“ II степен. През 1979 г. получава званието „Народен художник“.

Из Вандея, художник Георги Павлов-Павлето. Съхранява се в Художествена галерия "Никола Петров", Видин.

Из Вандея, художник Георги Павлов-Павлето. Съхранява се в Художествена галерия "Никола Петров", Видин.

© Източник: art.domino.bg

Картини на Павлето са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, художествените галерии в редица градове като Стара Загора, Сливен, Смолян, Видин и много други, както и на различни престижни колекция в България, Великобритания, Германия, Франция, Русия, Италия, САЩ, Мексико.

Автор е на две стихосбирки – „Вятър над Огоста“ и „Когато кестените спят: рисунки и стихове“.

Гледайте документалния филм "Щастлив съм" на БНТ по повод 100-годишнината от рождението на художника Георги Павлов-Павлето.