Спиксовият ара се завръща в дивата природа от ръба на изчезването

Природа

Изминават 20 години, откакто последният спиксов ара (Cyanopsitta spixii) е видян в дивата природа. Но сега почти изчезналият вид се завръща.

Cyanopsitta spixii в немския парк за птици Weltvogelpark Walsrode, Германия, около 1980 г.

Cyanopsitta spixii в немския парк за птици Weltvogelpark Walsrode, Германия, около 1980 г.

© Wikimedia Commons / Rüdiger Stehn from Kiel, Deutschland

След няколко дни птицата ще бъде повторно въведена в резерват в полупустинната тропическа рядка гора Каатинга в Североизточна Бразилия, благодарение на програма за размножаване и рехабилитация, съобщава Euronews Green.

Спиксовият ара, една от най-редките птици в света, е малък вид папагал със сини пера. Незаконната търговия, ловът и унищожаването на естествения му хабитат, в резултат на разширяване на земеделските площи, почти водят до изчезването му в дивата природа.

Това обаче може да се промени, благодарение на немската неправителствена организация ACTP, посветена на защитата и опазването на застрашените папагали и техните местообитания, която си партнира с бразилското правителство и фондация Pairi Daiza по програма за повторно въвеждане на C. Spixii.

След години упорита работа, в момента са факт 180 здрави индивида.

В зоопарка и ботаническа градина Pairi Daiza в Белгия осем спиксови ара се отглеждат в специални заграждения за птици (волиери), недостъпни за посетителите.

След около две седмици ще пуснем първите осем спиксови ара в дивата природа след 22 години отсъствие в тяхното местообитание“, казва Тим Боутс, ветеринар и директор на Pairi Daiza.