Спасиха ценни артефакти от археологически обект в Перу след граждански сигнал

Наука

Служителите са предупредени за предполагаемото престъпление и успяват навреме на приберат артефактите.

Част от керамичните съдове, дело на майстори от културата Чанкай (Chancay).

Част от керамичните съдове, дело на майстори от културата Чанкай (Chancay).

© Министерство на културата на Перу

Подозрителен инцидент в предиспански археологически обект в Перу води до откриването на керамични съдове, изработени преди векове.

Гражданин алармира онлайн Министерството на културата на Перу за "незаконно" взети артефакти, според изявлението на институцията.

След като получават съобщението, служителите веднага се отправят към археологическия обект Лаури и съседния археологически обект Пампа Либре, намиращи се на север от Лима, за да направят опис на артефактите и да проверят дали има нанесени щети.

В обекта Лаури правителственият екип прави изненадващо откритие на неизвестни преди това артефакти - 10 керамични съда, които вероятно са от културата Чанкай (Chancay), предиспанска култура, живяла в района от 1100 до 1450.

Археолозите установяват, че черно-белите съдове са на около 600 години.

Занаятчиите от Чанкай са известни със своето майсторство. Обичайни техни произведения са керамика и скулптури на хора и животни, направени с помощта на форми и щампи. Новооткритите керамични произведения, "оцветени предимно в тъмнокафяво-черно върху бяло, изглеждат небрежни в сравнение с много по-ранни и съвременни стилове", според Музея на изкуството “Метрополитън” в Ню Йорк. „Въпреки това, спонтанността на декорацията, сдържаната цветова схема и често дръзката живопис придават на произведенията значителен чар.“

Артефактите са „забележимо повредени и някои от тях са фрагментирани, поради излагането им на неблагоприятни условия на околната среда или насилственото боравене с тях“, според изявлението. Но от съобщението не става ясно дали артефактите са били повредени преди или по време на инцидента.

Кражбите на артефакти от археологически обекти, известни като "huaquero" в части от Латинска Америка, са сравнително често срещани в този регион, се отбелязва още в изявлението. Предстои служителите на Министерството на културата да направят допълнителна оценка на спасените предмети.