Спартак е кауза, а не сила

От редактора

октомври | от редактора Красимир Друмев

Имаше време – не беше толкова отдавна, – когато името Спартак беше навсякъде. Футболни клубове се кичеха с него, в Сандански, Пазарджик, а може би и в други градове издигнаха внушителни паметници, връх на всичко, разбира се, беше Спартакиадата. Ученици и по-възрастни се надпреварваха по стадионите да показват какво са постигнали в спортните кубове, едни национални, други – доста по-скромни. Кой ще скочи най-далече, кой ще тича най-бързо и т.н. Публиката беше внимателно подбирана, бяхме с бели ризи и червени пионерски връзки, размахвахме под свирка знаменца и правехме фигури с цвета на разни флагове. Народът живееше с това събитие. А май имаше и вафли „Спартак“.

Къде отидоха тези времена? Името на Спартак бързо угасна, днес дори нямам кураж да разпитвам внуците си за него. Защо е така? Причината не е чак толкова трудна за разгадаване. Спартак си беше нещо като надут балон. Всички викахме ура, без да знаем защо. Бил герой, живял е по днешните наши земи – и толкова.

За авторитарната власт истината за Спартак не беше удобна. Един от низините на римското общество се беше надигнал срещу властта. Коя авторитарна власт би приела това за добро? Нима в „развитото социалистическо общество“ има властници и дерибеи? Кощунство е да си го помислим дори! Че Белене е наблизо.

След 500 години османско потисничество и половин век обезличаване на личността при „комунизъма“ ние израснахме с примирение. Трудно ни е да проявяваме характери, които да ни родеят със Спартак. Не става дума да сме любители на физическия сблъсък. А за морал, който отстоява кауза постоянно, ежедневно, не само на митинги, които днес ги има, утре ги няма. Кауза, която да е добре премислена, реалистична, без фантасмагории и популизъм и да имаме издръжливост да я отстояваме.

Не си заслужава името на Спартак да е просто комбинация от няколко букви. В този брой на National Geographic се опитваме да обясним защо е герой на Вечността.

Октомври 2020

Вижте повече

Октомври 2020