Сондаж в Антарктида стига до изненадващи открития за шелфовия ледник Рос

Природа Околна среда

Учените поставят сензори, за да изследват дългосрочните промени в леда.
Колко здрав е ледът в Западна Антарктида?
Колко здрав е ледът в Западна Антарктида?

Учени успяват да надникнат в една от най-малко изследваните части на океана в район, разположен близо до западното крайбрежие на Антарктида. Тя се намира под ледена кора с площ по-голяма от тази на Испания и с дебелина над 300 метра, което прави водите вечно тъмни и изключително трудни за изучаване.

Галерия | Антарктида в началото на XX век - галерия

Вижте 13 снимки

Екипът учени от Нова Зеландия започват двумесечната си експедиция през ноември 2017 г.. Те успяват да стигнат до шелфовия ледник Рос и чрез мощна струя гореща вода да направят две дупки с диаметър няколко сантиметра и дълбочина 335 метра. С помощта на спуснати камери те се надяват да намерят отговор на въпрос от световна важност: колко е здрав ледът в Западна Антарктида?

Какво се крие зад загадъчните Кървави водопади на Антарктида

Вижте повече

Какво се крие зад загадъчните Кървави водопади на Антарктида

Проучване обяснява на какво се дължи уникалният цвят на Кървавите водопади в Антарктида.

Изненадващото при направените изследвания е, че от долната страна на шелфа се образува блестящ слой плоски ледени кристали – доказателство, че на това конкретно място морската вода всъщност замръзва вместо да разтапя ледника.

„Не можехме да повярваме“ казва Кристина Хулбе, глациолог от Университета в Отаго, Нова Зеландия, която участва в експедицията. Понастоящем шелфовият ледник Рос се счита за по-стабилен отколкото много от другите плаващи шелфове в Западна Антарктида. Наблюдението доказва, че ако морскате вода периодично замръзва по долната част на леда, това ще го предпази от бързо изтъняване.