Сондата "Джуно" на НАСА забелязва зловещо „лице“ на Юпитер

Наука

Навреме за Хелоуин, популярният празник с келтски корени в навечерието на католическия Ден на Вси светии (1 ноември), вихрещите се облаци на Юпитер образуват зловещо изображение, наподобяващо лице.

НАСА публикува ново изображение на страховито лице, появяващо се на повърхността на Юпитер.

НАСА публикува ново изображение на страховито лице, появяващо се на повърхността на Юпитер.

© Владимир Тарасов © CC BY

На 7 септември космическият кораб "Джуно" (Juno) на НАСА заснема призрачното изображение по време на 54-тото си близко прелитане край северната област на гигантската планета, наречена Jet N7, според изявление на НАСА. Изображението всъщност показва облаци и бури край терминатора на Юпитер геодезична линия, разделяща светлата от тъмната част на астрономически обект - а ниският ъгъл на слънчевата светлина подчертава сложната топография на характеристиките в този регион. Това придава зловещият ефект на снимката, която напомня на "Викът" на Едвард Мунк.

Това не е първият път, когато изображения от друг свят се виждат в снимки на Юпитер, пише Live Science. Откакто "Джуно" пристига в орбитата на планетата през юли 2016 г., сондата е уловила множество изображения на облаци на Юпитер, които хората тълкуват като всичко - от картина на Ван Гог до делфин. Те са резултат от мозъчен феномен, известен като парейдолия, при който зрителите си мислят, че виждат лица или други изображения в произволни обекти.

Владимир Тарасов е автор на крайното изображение, на което могат да се видят увиснали очи, ясно изразени ноздри и изкривено, намръщено лице, което той създава като използва необработени кадри, заснети от инструмента JunoCam от приблизително 7700 км над облаците на Юпитер, според НАСА.