Шокиращи изображения показват опустошението от рекордната суша в Китай

Природа

Китай преживява безпрецедентна гореща вълна и продължила месеци суша по време, когато обикновено е дъждовният сезон.

Изглед към пагоди (будистки храмове) на остров Луксингдън (Louxingdun), които обикновено остават частично потопени под водите на езерото Поянг.

Изглед към пагоди (будистки храмове) на остров Луксингдън (Louxingdun), които обикновено остават частично потопени под водите на езерото Поянг.

© REUTERS ,Томас Питър / чрез Euronews Green

Горещата вълна продължава удивителните 70 дни. В Южен Китай това е най-дългият непрекъснат период с високи температури от началото на водене на статистиката преди 60 години.

Това води до пълно пресъхване на реки и язовири, което възпрепятства работата на водноелектрическите централи и води до прекъсвания на тока в някои райони. Фабриките в провинция Съчуан - ключов производствен център на батерии и слънчеви панели, са принудени да спрат работа за шест дни, за да се ограничи потреблението на електроенергия.

Основни хранителни култури също са изложени на риск, а в съвместно изявление от 24 август, четири правителствени агенции предупреждават, че есенната реколта е под „сериозна заплаха“.

Те призовават местните власти да използват водата внимателно, призовавайки за отклоняване на водния поток от нови естествени източници и дори създаване на облаци чрез разпръскване на химикали във въздуха за предизвикване на дъжд.

Мъж върви по пресушената част на река Дзялин в югозападната китайска община Чунцин.

Мъж върви по пресушената част на река Дзялин в югозападната китайска община Чунцин.

© AP/Марк Шифелбайн / чрез Euronews Green

Пресъхващата Яндзъ

Един от най-засегнатите региони е басейнът на река Яндзъ, който се простира от Шанхай на изток при вливането на реката в Източнокитайско море до провинция Съчуан на югозапад. Яндзъ е най-дългата река в Азия и третата по дължина река в света.

В този регион валежите са най-ниските от 1961 г., според Министерството на водните ресурси на Китай, което причинява почти пълно пресъхване в някои участъци от реката.

Спадащите нива на водата разкриват три будистки статуи на обикновено потопен остров, за които се смята, че са на 600 години.

Шокиращи сателитни изображения, публикувани от Planet Labs PBC, илюстрират мащаба на сушата. Те показват езерото Поянг - най-голямото сладководно езеро в Китай, през август 2021 г. и август 2022 г.

В един участък в провинция Дзянси, доскоро тучната зеленина е изсъхнала до нюанси на кафяво. Нивото на водата в езерото е спаднало драстично.

На 19 август местните медии съобщават, че водното равнище на Поянг е паднало до 9,87 м. Въпреки че нивото на водата варира през различните сезони, това е най-ранната дата, когато езерото е навлязло в ниския си сезон от 1951 г. насам.

Причината са продължителните горещини и ниските валежи в басейна на Яндзъ, предава Euronews Green.