Софийският университет „Св. Климент Охридски“

Цивилизация България

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в България. По традиция новата академична учебна година в Софийския университет се открива на 2 октомври.
Софийският университет през 1935 г.
Софийският университет през 1935 г.

Той е създаден на 1 октомври 1888г. като Висш педагогически курс и постепенно става един от авторитетните научни центрове на Балканите, напълно развит европейски тип университет. Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-големият и престижен научноизследователски център в страната.

Построяването на централната част на сградата на СУ се оказва дълъг и труден процес. През 1906 г. е обявен конкурс за сграда на държавен университет. Той е спечелен от проекта на френския архитект Жан Бреасон. Първоначално идеята е била за ансамбъл от десетина сгради, които да се разположат върху сегашното място на университета, бившия царски манеж (днес там е Националната библиотека) и Докторската градина. Проектът обаче се оказва прекалено амбициозен, през 1914 г. избухва Първата световна война в която България се оказва на губещата страна и е принудена да изостави грандиозните архитектурни замисли.

През 1920 г. настоятелството възлага на арх. Йордан Миланов да преработи първоначалните проекти в една сграда. След много труд сградата е тържествено осветена на 16 декември 1934 г.

Пред фасадата са поставени изработените от скулптора Кирил Шиваров бронзови фигури на първите и най-големи благодетели на Софийския университет – братята Евлоги и Христо Георгиеви, които дарвят 6 млн. златни лева за построяването му.

През 1940 г. започва изграждането на две нови крила към университета. Заради Втората Световна война то е продължено чак през 50-те години, а окончателно Северното крило е завършено едва през 1985 г.