Сняг покри пясъците на Сахара в Алжир и Мароко

Природа

Голямо количество сняг, паднало през януари, остава в няколко региона на Алжир и Мароко, се съобщава в понеделник от метеорологичните служби на двете арабски държави.
Сняг покрива Атласките планини
Снимка: iStock
Сняг покрива Атласките планини Снимка: iStock

В резултат на това огромни площи са превърнати в пространства с бял цвят, с високи снежни преспи и искрящи замръзнали езера, съобщава ТАСС.

В планинските райони на двете страни снегът вали всяка година и обикновено лежи в подножието и по склоновете на върховете през цялата зима до началото на пролетта. Този сезон, обаче валежите бяха особено обилни.

Галерия | Сняг валя в Сахара за втора поредна година

Вижте 5 снимки

В Алжир, според информационната агенция на Алжирската пресслужба, обилен сняг се наблюдава предимно в северните и северозападните провинции. Валежите обхванаха не само планинските пътища, създавайки значителни проблеми с трафика и доставката на стоки до отдалечени населени места на републиката. Снегът е достигнал до някои части на Сахара. Туристите и фотографите идват, за да се насладят на екзотичните гледки към северноафриканската зима – прахообразни пясъчни дюни и оазиси. Поради ограниченията, наложени от пандемията, това са предимно местни жители.

Галерия | Непознатата Сахара

Вижте 9 снимки

Жителите на съседно Мароко също видяха много сняг тази зима. Планинските райони на Риф в северната част на кралството, както и Средният и Високият Атлас, поеха основния удар на стихиите. Благодарение на снеговалежите, известните в чужбина зимни курорти Ифран и Азру, забележимо се възродиха.

В мароканската част на Сахара сняг падна в близост до популярното туристическо село Мерзуга в югоизточната част на страната, създавайки за известно време зимен пейзаж в районите на пясъчния масив Ерг Чеби./ БГНЕС

Алжир/Алжир