Снимка запечата Северното сияние от Космоса

Природа Околна среда

Снимка на северното сияние от Космоса публикува Американската космическа агенция НАСА.
Северното сияние
Снимка: NASA
Северното сияние Снимка: NASA

Явлението е запечатано от германския астронавт Александър Херст от борда на Международната космическа станция, предаде РИА Новости.

„Зашеметяващо е всеки път, когато го видиш. Чудя се какво са си мислели изследователите, когато за първи път са видели блясъка на северното сияние, а нищо не се е знаело за него“, пише Херст.

Галерия | Седем вълшебни места за наблюдаване на полярните сияния

Вижте 8 снимки

Северното сияние, известно още като Aurora borealis, е оптично явление, което се наблюдава над полярните кръгове на Земята. Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. От най-външния и най-разредения слой на атмосферата непрекъснато се откъсват електрони и протони и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.

За първи път през 1616 година астрономът Галилео Галилей използва името Aurora borealis, вземайки името на митичната римска богиня на зората Аурора и на древногръцкия бог на северния вятър – Борей.

Северното сияние е винаги видимо, но зимата е най-подходящият период за наблюдение заради липсата на слънчево замърсяване и заради чистия, свеж въздух. Най-добрите места за наблюдаване на северните сияния са Аляска и Северна Канада, Норвегия, Швеция и Финландия. /БГНЕС