Снежното дете - една история за забравената майка природа

Цивилизация

Ако някой ви каже, че иска да измине 2500 километра през Великия север, а на всичкото отгоре иска да вземе със себе си съпругата и малката си дъщеричка, която е само на годинка и половина, какво ще си помислите?
Текст: Елмира Джома; Снимки: Издателство Вакон
Текст: Елмира Джома; Снимки: Издателство Вакон

Галерия | Снежното дете - една история за забравената майка...

Вижте 4 снимки

Че е „луд”, или поне аз реагирах така, четейки резюмето на книгата „Снежното дете” на Никола Вание. Не съм родител, но не бих завела невръстното си дете на място, където средната температура е -40 градуса. Дори и аз самата не бих отишла там.

Лудост ли е да пътешестваш сред дивото?

Започнах да чета книгата и за няколко часа се пренесох сред дивата природа – пълна с лосове, елени, гризлита и пъстърви. Представих си природни картини, които дори не мога да пресъздам със свои думи. И тогава си дадох сметка колко сме се отдалечили от природата, която е нашата майка, нашето най-голямо богатство. Това пътешествие на Никола, Диан и малката Монтен поставя много важни въпроси, пред които нашето поколение е изправено.

Животът в града определено е сив. Високи жилищни сгради, домове, пълни с лаптопи, смартфони и телевизори. Ежедневието, към което сме привикнали, а именно това да имаме топла вода, електричество, храна в магазините, е нещо нормално, което ние приемаме за даденост. Красотата на тази книга се състои в това, че успява да върне читателя към природата. Прелиствайки страниците, изпитах особена тръпка, копнеж да пътувам с Диан, Монтен, Никола и игривото куче Очум. (Е, ако трябва да бъда искрена, имаше моменти, в които се радвах, че съм си у дома.) Поисках всеки ден да съм на ново място. Първото нещо, което видя, когато стана, да е спираща дъха гледка към планината. Искрено ме развълнува това, че те сами ловят храната си и построяват своя дом. Живот в хармония с природата. Да се оставиш изцяло в нейните ръце изглежда като лудост. Но историята в тази книга опроверга моето мнение, че това е невъзможно.

Малката Монтен сред дивата природа

Може би една от най-трудните задачи на един родител е да възпита детето си. Сигурна съм, че много от вас точно като мен ще си кажат: „Този е напълно откачил да вземе детето със себе си”. След прочита на тази книга не мога да кажа дали това е било най-доброто решение, но определено е далеч от най-лошото. Малката Монтен преоткрива един изцяло нов свят, пълен с животни и растения, тоест – с живот. Тя научава много през този период, успява да се докосне до дивата природа, да види как се лови риба, пък и най-малкото – да диша чист и свеж въздух. Да, на моменти природата е била сурова и дори жестока, но като се замисля, не е ли това по-добре, отколкото тя да седи пред телевизора по цял ден и да гледа филмчета. Вярвам, че това пътешествие е оставило дълбока следа у Монтен, получила е житейски уроци, с които може би изключително малка част от нас са се сблъсквали, камо ли на нейната възраст.

Глад за приключения

Това е книга за човешкото бягство от сивотата. Опит за преоткриване на свободата в първичния й аспект. Едно завръщане към забравената майка природа, изпълнено с трудности, но също така поднасящо душевен мир. Ще оставя на вас избора да прецените дали е лудост да изминете 2500 километра сред дивото, или това е приключение, което всеки от нас има нужда да преживее поне веднъж.

Книгата „Снежното дете“ може да поръчате тук, с безплатна доставка за цялата страна.