Смъртоносният птичи грип заплашва дивата природа на Израел

Природа • •

Избухването на епидемията от птичи грип е „най-тежкият удар за дивата природа“ в историята на страната.

Избухването на огнище на птичи грип в Израел уби хиляди диви жерави и излага на риск застрашени видове птици. Сега работници от Министерството на земе...

Избухването на огнище на птичи грип в Израел уби хиляди диви жерави и излага на риск застрашени видове птици. Сега работници от Министерството на земеделието и развитието на селските райони, облечени в в защитни костюми, вадят телата на мъртви птици от плитки, кални води.

© Източник: Getty Images

Израел отмени последния месец от петмесечния си ловен сезон в опит да ограничи разпространението на тежка епидемия от птичи грип, която към момента е погубила близо 8 000 диви жерави (Gruidae), но освен това излага на риск различни застрашени видове птици.

Освен засегнати жерави, в Израел има потвърдени случаи на птичи грип и при пеликани, чапли и някои видове грабливи птици.

Министърът на опазването на околната среда Тамар Зандберг публикува в Twitter през декември, че огнището на птичи грип (щам H5N1) е „най-тежкият удар върху дивата природа“ в историята на Израел, а пълният размер на щетите „все още е неясен“.

Забраната за лов през януари ще помогне за ограничаване на взаимодействията между хората и дивата природа. Министерството се опасява, че ловците несъзнателно могат да разпространят още повече болестта, пренасяйки вируса върху обувките си или чрез кучетата, които използват за събиране на отстреляния пернат дивеч. А други, неловувани, но подплашени от ловците птици, могат да мигрират към нови места, пренасяйки заразата.

H5N1 е установен в израелски птицеферми преди около два месеца и оттогава е потвърден като причина за смъртност сред обикновените жерави. Една пета от популацията на величествени птици вече е заразена, казват израелските власти.

Всяка есен десетки хиляди жеравите мигрират от Русия, Украйна и Скандинавия към места като Етиопия и Израел в очакване на пролетта. В момента, в северната част на Израел, работници в защитни костюми вадят телата на мъртви птици от водите на езерото в долината Хула, както и от други съседни речни долини.

Както при човешките грипни вируси, птичият грип има много щамове, като някои са по-смъртоносни от други. Този сезон преобладаващ щам е H5N1. Той вече обиколи цяла Европа, убивайки хиляди гъски в Шотландия през декември, а наскоро достигна и Северна Америка.

Птичият грип може да заразява и други животни, например такива, които се хранят със заразени птици или с техните останки. В Израел са убити около милион отглеждани във ферми пуйки, патици и кокошки. Според Министерството на земеделието и развитието на селските райони мярката ще спомогне за ограничаването на разпространението на вируса в страната.

Опасен ли е H5N1 за хората

Хората рядко се заразяват с H5N1, а ако се случи, обикновено е резултат на продължителен контакт със заразени птици. Последната съобщена инфекция при хора с H5N1, е от Индия през юли 2021 г. Засега не са открити случаи на заразени хора в Израел, но в началото на януари е докладван случай на СЗО от Югозападна Англия, като конкретният щам все още не е идентифициран. Междувременно, израелските власти казват, че домашните птици и техните яйца са безопасни за ядене, ако се приготвят правилно.

„Ние сме загрижени, че птичият грип може да засегне грабливите птици, особено орлите в долината Хула и в други речни долини, където има концентрация на жерави“, казва Пърлман. Тъй като орлите са едни от чистачите в природата, тук те са били виждани да се хранят с мъртви жерави.

Произход на смъртоносния вирус

Вирусът H5N1 е открит за първи път през 1996 г. при гъски в Китай, както и при хора през 1997 г. в Хонконг. През следващите години вирусът е засечен в много страни по света, като в Израел се появява през март 2006 г. Оттогава той се активизира почти всяка година в страната. Но сегашното огнище е различно, тъй като причинява огромна смъртност сред заразените птици, казват израелски служители.

„Никой не знае защо този път е толкова тежко“, казва орнитологът Йоси Лешем, почетен професор в Университета в Тел Авив. Но той смята, че хората може да са усложнили донякъде ситуацията. Като част от правителствена програма за хранене на птици, предназначена да попречи на жерави да ядат земеделски култури, работници хвърлят царевица за тях, което причинявайки гъста концентрация на птиците на малка площ. „Почти сигурно това е увеличило силата на тази епидемия от птичи грип“, казва Йоав Пърлман, директор на неправителствената организация BirdLife Israel.

“В бъдеще природозащитните органи и заинтересованите страни трябва да помислят сериозно за храненето и ролята на храненето. Във всеки случай, това е най-голямото разпространение на птичи грип при жерави в световен мащаб и ние трябва да разследваме причините.“

Нова вълна на птичи грип поставя Азия и Европа в повишена готовност

Вижте повече

Нова вълна на птичи грип поставя Азия и Европа в повишена готовност

През последните дни са докладвани няколко огнища на тежък птичи грип в Европа и Азия на Световната организация за здраве на животните (OIE), като знак, че...