Смокиня расте надолу от тавана на древни римски руини в Бая

Цивилизация Природа

Никой не знае как смокиновото дърво се е озовало тук или как точно оцелява, но то продължава да расте надолу и да ражда плодове година след година.

Никой не знае как това смокиново дърво се е озовало тук или как е оцеляло, но то продължава да расте надолу и да ражда смокини всяка година.

Никой не знае как това смокиново дърво се е озовало тук или как е оцеляло, но то продължава да расте надолу и да ражда смокини всяка година.

© reddit / @ Crescendo104

Смокиново дърво, противопоставящо се на гравитацията, расте надолу от тавана на древна римска вила в Бая.

Бая (Baiae) е древно римско селище, разположено на северозападния бряг на Неаполитанския залив, във Флегрейските полета, намиращи се на запад от Неапол (районът е активна вулканична зона). Древният град е бил известен курорт за най-богатите аристократи на Рим. Юлий Цезар, Нерон и Калигула също са имали вили тук.

В продължение на векове, Бая е смятан за един от най-престижните градове, подобно на Капри, Помпей или Херкулан, където елитът на римското общество се оттеглял сред луск, далеч от зоркия поглед на Рим.

Повечето от вилите са построени от 100 г. пр. н. е. до 500 г. сл. н. е., като те са разположени на тераси по крайбрежието. Голямата част от града става собственост на империята при Октавиан Август – първият римски император, който управлява 41 години – от 27 пр.н.е. до смъртта си през 14 г. сл. н. е.

Елегическият поет Секст Проперций, който е и съвременник на Октавиан, описва Бая като „бърлога на разврат и порок“, където хедонистичните жители и гости се отдавали на плажни партита и дълги гуляи. (Хедонизмът е школа в етиката, според която удоволствието е единствената съществена ценност.)

Градът е разграбен по време на варварската инвазия в Рим и отново през VIII век по време на арабското нашествие в Европа. (Вижте Тервел - спасителят на Европа)

Изоставен е окончателно в началото на XVI век поради повтаряща се епидемия от малария. Днес ниските части на града са под вода, поради вулканичната дейност в района, която причинява потъването на земята. А древните руини на Бая, които се числят към съвременния град Баколи (Bacoli), са почитана туристическа атракция: потопените вили и изящната архитектура са консервирани в подводен археологически парк.

Но сред руините на Бая, посетителите могат да видят още нещо интересно - голямо смокиново дърво, растящо надолу от тавана на арка.

Обикновената смокиня (Ficus carica) произхожда от Средиземноморието и Западна Азия, но се е разпространила във всяко кътче на света. Това е едно от първите растения, култивирани от човека. Древни вкаменелости на смокини са открити в долината на Йордан, северно от Йерихон, и датират от 9400 - 9200 г. пр. н. е. Ядливата смокиня е била силно разпространена в Древна Гърция и доста популярна храна сред римляните. Така че е много вероятно богатите гости на Бая също да са пирували със смокини.

Въпреки че самото растение предпочита сухи и слънчеви места с прясна почва, то може да расте почти навсякъде, стига да има малък източник на вода. Благодарение на силните си и агресивни корени, дървото може да оцелява дори на най-негостоприемни места, като древен римски таван, например.

Вероятно смокиновото дърво, растящо от руини в Бая, си набавя вода от дъжда, който се просмуква през скалите. Невъзможно е обаче да се разбере защо предпочита да расте по този начин, с главата надолу, и как изобщо е възможно. Но независимо от всичко, то е отличен пример за това, че животът винаги намира начин, пише Earthly Mission.