Смог кула в Делхи се бори със замърсяването

Цивилизация

Смог кулата в Ню Делхи е висока точно 24,2 м. Предназначението ѝ е да подобри качеството на въздуха в един от най-силно замърсените градове на планетата.

Вратата на Индия, военен паметник, Ню Делхи, Индия

Вратата на Индия, военен паметник, Ню Делхи, Индия

© Илюстрация: IStock

През 2020 г. Ню Делхи е обявена за най-замърсената столица в света... за трети пореден път. Концентрацията на фини прахови частици (PM2.5) във въздуха е с повече от 20 пъти над допустимото, което се свързва с хиляди смъртни случаи всяка година.

PM2.5 са опасни, защото могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да нанесат сериозни поражения върху дихателната система. Също така, те могат да причиняват тежки здравословни проблеми като астма, рак на белия дроб и сърдечни болести.

На 23 август главният министър на национална територия Делхи Арвинд Кеджривал откри първата в страната смог кула. Той я определи като “експериментална” и допълни, че е възможно да се издигнат и други в различни части на града, след положителен анализ на нейната ефективността, пише The Indian Express.

Позиционирана близо до Connaught Place – голям търговски и финансов център в Ню Делхи, смог кулата се състои от 5000 филтъра в горната част, които всмукват въздуха, и 40 огромни вентилатора в долната част, през които той излиза. Инсталацията изпомпва 1000 m³ въздух в секунда в опит да намали наполовина количеството PM2.5 в радиус от 1 км.

Строителството ѝ е отнело около година и половина, като не е спирало по време на кризата с Covid.

Проектанти на съоръжението са инженери от Университета на Минесота. Те казват, че кулата може да спаси няколкостотин хиляди животи“, ако Ню Делхи построи достатъчен брой от тях в следващите години.

Галерия | Невиждан смог в Ню Делхи

Вижте 8 снимки

Могат ли смог кулите да намалят замърсяването

Учени от Индийският технологичен институт в Бомбай и от Индийския технологичен институт в Делхи ще оценяват ефекта, който кулата оказва върху замърсяването в района, като част от двугодишно проучване. Тази информация ще помогне на властите в града да преценят дали изграждането на повече кули ще подобри качеството на въздуха.

Критици на проекта смятат, че е по-разумно да се инвестира в предотвратяване на замърсяването, вместо да се прави толкова голяма инвестиция в проект с толкова локализирано действие.

“Колко такива инсталации са необходими на Делхи при толкова високи инвестиционни разходи? В тропическите места не е възможно да се изсмуче прах от въздуха, тъй като това е огромна задача. През зимата праховият слой се намира на около 800 м над повърхността. Контролът върху емисиите на нивото на земята, е единственият възможен начин за справяне със замърсяването на въздуха", каза Дипанкар Саха, бивш ръководител на отдела за наблюдение на качеството на въздуха в Делхи.

Цената на съоръжението е 2 милиона долара.