Слонове без бивни

Природа

Заради бракониери слоновете еволюират и губят бивните си.

от Дина Файн Мейрън

Най-старите слонове в националния парк „Горонгоза“ в Мозамбик носят дълбока следа от гражданската война, която бе обзела страната в продължение на 15 години: много от тях завинаги са загубили бивните си. Те са единствените оцелели от конфликта, по време на който около 90% от местната популация на слонове са били избити заради слонова кост и месо.

Галерия | Световен ден на слона

Вижте 13 снимки

Слоновете без бивни в „Горонгоза“  имат биологично предимство. Според скорошни данни на около 1/3 от по-младите слоници, поколение родено след приключването на войната през 1992 г., така и не са им пораснали бивни. По принцип липсата на бивни е типична само при 2-4%  от женските африкански слонове.

Преди няколко десетилетия в „Горонгоза“ са живели около 4000 слона, казва Джойс Пул – зоолог и изследовател на National Geographic. Броят им обаче намалял до трицифрено число след гражданската война. Ново, още непубликувано изследване сочи, че от 200-те женски, 51% от оцелелите след войната (животни на по 25 и отгоре години) са без бивни. Според данните 31% от женските слонове родени след войната са без бивни.

Бивните на мъжките слонове са по-големи и по-тежки отколкото тези на женските на същата възраст, казва Пул, директор на организацията ElephantVoices.

Галерия | Слоновете от Самбуру

Вижте 17 снимки

„Но след като повечето от мъжките слонове са избити бракониерите се насочват и към по-възрастните женски“, обяснява тя. „С времето се появяват все повече женски без бивни. Тази тенденция не се среща само в Мозамбик. В други страни, където слоновете също се преследват заради бивните, се наблюдава същата тенденция при майки и дъщери.“

 В Южна Африка ефектът е особено краен – цели 98% от 174-те женски в националния парк Addo Elephant в началото на 2000 г. са без бивни. Въпреки изчезването на бивните в резултат на човешка намеса слоновете съумяват да оцелеят. Бивните представляват прекомерно пораснали зъби. Те се използват за ежедневни задачи като копаене за вода или минерали от почвата, събаряне на дървета и в съревнованието за женски.