След ръст на самоубийствата: Япония назначава „министър на самотата“

Наука

Япония назначи министър на самотата в стремежа си да намали самотата и социалната изолация сред жителите на страната. В момента Япония се бори с все по-голям брой самоубийства, съобщава Japan Times.
© Снимка: iStock

Самотата отдавна е проблем в Япония. Там често се говори за hikikomori. Hikikomori са хора, които живеят в крайна социална изолация. Правителството работи за решаването на този проблем: японски инженери вече са създали робот, който може да държи ръката на някого, когато той се чувства самотен.

По време на Covid-19 пандемията през 2020 г., когато хората бяха по-социално изолирани от когато и да е, процентът на самоубийствата в Япония се покачи – за първи път от 11 години насам. През октомври самоубилите се са повече отколкото загиналите от коронавирус за годината. Според националната полицейска служба през октомври 2020 самоубийствата са били 2153, а общият брой на загиналите от вируса към края на октомври 2020 г. са 1765.

Самотата е по-вредна за здравето дори от затлъстяването

Вижте повече

Самотата е по-вредна за здравето дори от затлъстяването

Самотата и социалната изолация представляват по-голяма заплаха за човека от затлъстяването. До такъв извод са стигнали психолози от Университета Бригам Янг.

Прочувания сочат, че самотата е свързана и с по-голям риск от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, деменция и проблеми с храненето. Самоубилите се са предимно жени. През октомври са загинали 879 г. – ръст със 70% в сравнение с октомври 2019 г. В Япония все повече самотни жени живеят в изолация. Много от тях нямат постоянна работа, казва Мичико Уеда за BBC. Мичико Уеда е професор и изучава самоубийствата в Япония. „Много самотни жени трябва да се грижат за себе си, а нямат постоянна работа. Те са изключително уязвими.“

Великобритания бе първата страна, която назначи министър на самотата през 2018 г.  след публикуването на доклад през 2017 г. според който над девет милиона души в страната казват че се чувстват самотни. Но изглежда позицията министър на самотата не е особено желана във Великобритания тъй като там за три години се сменят трима министри. Австралия също смята да отвори подобен пост.