След като прекоси Атлантика Грета Тунберг пристигна в Ню Йорк

Околна среда

Шестнайсетгодишната климатична активистка Грета Тунберг пристигна в Ню Йорк, където ще посети няколко конференции и протести посветени на климата. Тунберг пристигна в сряда в пристанището на Манхатън.
Яхтата Malizia може да прекоси Атлантика без да отделя вредни емисии.
Снимка: Getty Images
Яхтата Malizia може да прекоси Атлантика без да отделя вредни емисии. Снимка: Getty Images

Шведката е решила да не лети до САЩ, за да привлече внимание към факта, че полетите, поради емисията на парникови газове, са особено вредни за климата. 17 лодки на Обединените нации са очаквали пристигането на Тунберг.

Тунберг започва пътешествието си с високотехнологичната яхта Malizia на 14 август от Плимът, Великобритания. Яхтата е един от малкото кораби, които могат да прекосят Атлантика с нулеви емисии. На борда е и немският навигатор Борис Херман.

Галерия | Дали историческите пожари в Европа са причинени от...

Вижте 3 снимки

Тунберг иска да представи идеите си за борба с климатичните промени и в САЩ. The German Press Agency съобщава, че Тунберг ще посети няколко протеста в Ню Йорк, две конференции, посветени на климата и срещата на Обединените нации. През декември Тунберг, която е прекъснала училище за една година, планира да посети конференцията World Climate Change Conference в Чили.

Протестното движение „Училищна стачка за климата“, което тя повежда в Стокхолм миналата година, вече добива световни размери под названието Fridays for Future, което в много страни влияе върху политическите дебати, подчертава Business insider.