Съкровището на Кубрат в експозицията “Велико преселение на народите" на Ермитажа

България Цивилизация

Ермитажът в Санкт Петербург, най-големият музей в Русия и сред най-старите в света, съхранява едно от най-пищните и значими съкровища от епохата на Великото преселение на народите - така нареченото Перешчепинско съкровище, което включва колекция от български, сасанидски, согдийски, тюркски и аварски предмети.

Сред предметите от Съкровището на Кубрат са намерени общо три пръстена с неговия монограм.

Сред предметите от Съкровището на Кубрат са намерени общо три пръстена с неговия монограм.

© Източник: rodenkrai.bg

Съкровището е датирано от VII век, като се предполага, че мястото на откриването му представлява гробът на Кубрат - владетелят на Стара Велика България. То е изключително богато, като включва около 800 предмета, предимно от злато (общо тегло близо 25 кг) и сребро (около 50 кг). Най-ценни сред тях са Мечът на Кубрат, подарък от император Ираклий, и три пръстена с монограма на Кубрат. През 2019 г. оригиналният меч гостува в България за първи път.

Видео репортаж от 20.11.2018 по повод предстоящото тогава музейно гостуване на Мечът на Кубрат в България през 2019 г.

Заедно с мечът и пръстените, Перешчепинско съкровище включва 16 златни и 19 сребърни съда, златен ритон и златните украси на друг, липсващ ритон, златна облицовка на дървена кана, тояга в златна обшивка, почти напълно запазен железен меч с накрайник тип пръстен със златна облицовка на дръжката и ножницата, фрагменти от други мечове и ками, златни и сребърни части от колани, златни бижута - гривни, обеци и пръстена с вложки от скъпоценни камъни - аметисти, сапфири, тигрово око, гранати, планински кристал и изумруди, огърлица от златни византийски монети, монети, зашити върху дрехи, златни квадратни облицовъчни плочи за дървена гробна конструкция и др.

Съкровището е открито на 29 май 1912 г. от 10-годишно момче на име Фьодор Деркач, докато водело добитъка на паша. Най-напред Фьодор казва на родителите си за своето откритие, след което мълвата бързо се разнася из украинското село, намиращо се на 13 км от Полтава в Запорожието. Жителите на Мала Перешчепина своевременно се втурват към мястото и скоро всеки от тях се сдобива с поне един предмет от съкровището.

Но местният учител Виктор Парихин заминава за Полтава, където съобщава на музейните работници и властите за откритието и разпиляването на съкровището по селските къщи. От своя страна, те веднага информират археологическата комисия в Санкт Петербург, откъдето е изпратен археолог, работещ в Ермитажа, придружаван от полиция, който има задача да събере предметите от хората. Археологът успява да събере и опише около 800 предмета.

Днес те са изложени в експозиция на Ермитажа, озаглавена „Великото преселение на народите“. Последвайте тази връзка за повече информация за Перешчепинско съкровище и каталог на копията, съхранявани в Националния исторически музей в София.

Заветът на Кубрат, маслени бои, платно.

Заветът на Кубрат, маслени бои, платно.

© Художник: Васил Горанов​