Съкровищата на Египет

Списания Специални издания Цивилизация

Албумът "Съкровищата на Египет" е разделен на 7 части: Нил - Реката на живота, Пирамидите, Царски легенди, Богатствата на Тутанкамон, Боговете сред нас, Мумии и Вечен покой.

Всеки раздел започва с кратко есе, последвано от селекция от смайващи фотографии, илюстриращи блясъка и богатството на множеството символи, въплъщаващи мистерията и величието на културното наследство на Египет.

Вълнуващите фотографии включват уникални кадри на Кенет Гарет, сред които варовиков бюст на велможа от гробница край пирамидите в Гиза, канопи на 2600 години, съдържали някога вътрешните органи на благородна дама, бронзова статуетка на богинята котка Баст и позлатена женска маска от Тел ел Сауах, древен обект в делтата на Нил.

National Geographic започва да посвещава материали на културата и историята на Древен Египет още по времето, когато археолозите за първи път изследват с методите на науката необикновеното наследство на тази страна. През годините списанието е било свидетел на всички важни открития - разкопките на У. М. Флиндърс Питри в Абидос през 1901 г., отварянето на преливащата от злато гробница на Тутанкамон през 1922 г., последните открития в Гиза и Сакара. Изследователските стипендии на Националното географско дружество на САЩ са подпомогнали десетки проекти.

„Древните египтяни са били забележителен народ. Знаем за тях повече, отколкото за която и да било култура от онази епоха. Познаваме имената им, семейните им връзки, битките и победите им. Знаем как са живели и как са се надявали да бъдат помнени вовеки веков. Настоящото специално издание ще ви преведе през всичко това и ще ви покаже най-доброто от една от най-великите цивилизации на света," пише в увода си Крис Джонс, главен редактор на сп. National Geographic.