Скот Морисън: Пожарите могат да бушуват още месеци

Природа Околна среда

Пожарите в Австралия могат да продължат още месеци наред, казва австралийският премиер Скот Морисън в интервю за ВВС. Най-малко 24 души са загинали от началото на пожарите, които избухнаха още през септември.
© Снимка: БГНЕС

Състоянието на въздуха в много австралийски градове, сред които и Канбера, беше оценено като най-лошото в света заради гъстия смог. Това предизвика правителството на Австралия да обяви създаването на специална Агенция, която да помогне за възстановяване на щетите от пожарите. Тя ще подпомага и хората, които са загубили домовете си или препитанието си в огъня.

Самият премиер Скот Морисън се сблъска с вълна от критики заради закъснялата си реакция в отговор на огнената криза. По време на най-тежките пожари, Морисън беше на почивка на Хавайските острови със семейството си. Впоследствие той се извини за поведението си, но това не успя да отмие срама.

Едни от най-опустошителните горски пожари по света от началото на века

Вижте повече

Едни от най-опустошителните горски пожари по света от началото на века

И това лято горските пожари не се разминаха на много страни. Ето една равносметката на АФП за огнените стихии по света от началото на века.

Най-малко 6 милиона хектара гора са унищожени, а близо половин милиард животни също загинаха в огъня. Изгорели са около 2 хиляди жилищни сгради, и около 3 хиляди административни и битови сгради. Нивата на замърсяване на въздуха в Канбера е критично, като концентрацията на фини прахови частици надхвърли 26 пъти допустимата норма. За радост на пожарникарите и доброволците, които се борят с огъня, в щатите Виктория и Нов Южен Уелс в неделя падна лек дъжд, което пък помогна за намаляване на зверската жега, която на моменти достигаше около 50 градуса по Целзий.

Това е най-горещата година в Австралия за последните поне 10 години, което поставя въпроса за важността на климатичните изменения. Премиерът Морисън обяви най-висока държавна тревога и мобилизира 3000 помощници от резерва, за да подпомогне изтощените пожарникари и доброволци.

Морисън, който така и така е подложен на унищожителна критика, понесе нова вълна от недоволство, след като се оказа, че ръководителят на местната пожарна е разбрал от публикации в медиите за новонабраните доброволци.

Горските пожари в Боливия са изпепелили повече от 4 млн. хектара гора

Вижте повече

Горските пожари в Боливия са изпепелили повече от 4 млн. хектара гора

Горските пожари в Боливия са изпепелили повече от 4 милиона хектара гора от август насам, предупредиха неправителствени организации в момент, в който в североизточната част на...

Премиерът отвърна с думите, че е вероятно пожарите да продължат да се разгарят още много месеци, и затова създава Агенцията за възстановяване, която ще работи най-малко две години. Тя трябва да помогне за възстановяването на хората в много аспекти – от финансови помощи, до осигуряване на помощ в областта на психичното здраве.

Хора по целия свят се молят за дъжд в Австралия.

Само за два дни по дарителските сметки в помощ на борбата с огъня бяха набрани около 20 милиона долара. Редица известни личности също дариха пари – сред тях американската певица Пинк и носителката на „Оскар” Никол Кидман, които дариха по 500 000 долара. „Подкрепата, мислите и молитвите на нашето семейство са с всички засегнати от пожарите в цяла Австралия“, написа Кидман в Instagram.

Галерия | Дали историческите пожари в Европа са причинени от...

Вижте 3 снимки

Новините за дарените средства бяха посрещнати с въодушевление от гражданите, но и това предизвика вълна от критики срещу премиера Скот Морисън, който беше обвинен, че държавата не прави нищо, за да се справи с огнената стихия, и че най-много средства трябва да дойдат от правителството.

Близо 200 пожара все още горят в цялата страна, като всеки австралийски щат е засегнат. Десетки хиляди домове останаха без ток, и хиляди хора бяха евакуирани от крайбрежните градове през последната седмица. Град Коома претърпя нов удар в събота вечер, когато голяма кула, превозваща милиони литри вода, експлодира, наводни домове и помете превозни средства.

Вицепремиерът Джон Бариларо окачестви инцидента като „мащабна катастрофа”./БГНЕС