Скоростта на топене на световния лед се е увеличила драстично

Околна среда

Скоростта, с която ледът по света изчезва, съвпада с „най-лошия сценарий за затопляне на климата”, предупредиха британски учени в ново изследване.
© Снимка: iStock
Екип от университетите в Единбург и Лийдс и Университетския колеж в Лондон заяви, че скоростта, с която се топи леда в световните полярни региони и планини, се е увеличила значително през последните три десетилетия.

Използвайки сателитни данни, експертите установили, че Земята е загубила 28 трилиона тона лед между 1994 и 2017 г. Процентът на загубите се е увеличил от 0,8 трилиона тона годишно през 90-те години до 1,3 трилиона тона годишно до 2017 г., с потенциално катастрофални последици за хората, живеещи в крайбрежните райони. „Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата, изложени от Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC)“, каза д-р Томас Слейтър, научен сътрудник в Центъра за полярно наблюдение и моделиране в Лийдс. „Повишаването на морското равнище от такъв мащаб ще има много сериозно въздействие върху крайбрежните общности през този век”, допълни той.

Приносът на IPCC, група към ООН, е от решаващо значение за формирането на международни стратегии за изменение на климата, включително Парижкото споразумение от 2015 г., съгласно което по-голямата част от генериращите парникови газове държави се съгласяват да смекчат въздействието на глобалното затопляне.

Изследванията на университетите, публикувани в понеделник в списанието на Европейския съюз за геология, The Cryosphere, са първите по рода си, които използват сателитни данни. Изследвани са 215 000 планински глетчери по земното кълбо, полярните ледени покривки в Гренландия и Антарктида, ледени блокове, плаващи около Антарктида, и морски лед, плаващ в Арктическия и Южния океан. Проучването установява, че най-големите загуби през последните три десетилетия са от ледовете на Арктическо море и антарктическите ледени шелфове, и двата плаващи в полярните океани. Макар че такава загуба на лед не допринася пряко за покачването на морското равнище, унищожаването му пречи на ледените покривки, отразяващи слънчевата радиация и по този начин косвено допринася за повишаване на морското равнище.

„С намаляването на морския лед океаните и атмосферата поглъщат повече слънчева енергия, което води до затопляне на Арктика по-бързо, отколкото където и да е другаде на планетата”, каза д-р Изабел Лорънс. „Това не само ускорява разтопяването на морския лед, но и топенето на ледниците и ледените покривки, което води до повишаване на морското равнище”, добави тя. /АФП