Чудесата на България: Скален манастир “Свети Никола" (Глигора) при с. Карлуково

България

Скалният манастир “Свети Никола" (Глигора) се намира на около 6 км северозападно от село Карлуково, в естествена скална ниша в отвесните скали на Искърското дефиле, които някога привличали за усамотение и молитви монаси исихасти.

Смята се, че манастирът “Свети Никола (Глигора)” възниква към средата на XIII век.

Смята се, че манастирът “Свети Никола (Глигора)” възниква към средата на XIII век.

© Ани Манева

Смята се, че манастирът “Свети Никола" (Глигора) възниква към средата на XIII век. Една от местните легенда разказва за монах отшелник, който обитавал малката пещера зад църквата. Приживе той се прославил с добрите си дела, а след смъртта му хората издигнали храм на същото място. Според друга легенда манастирът е построен от болярина Доброслав, в знак на благодарност за изцеляването на децата му.

Фрагментарно са запазени два слоя стенописи, датирани според стиловите и иконографските данни от ХІV и ХVІІ век. На една от стените били изобразени ктиторите, заедно с първия игумен – Данаил. Предполага се, че при едно от татарските нападения манастирът е опожарен, но по-късно е възстановен и изписан наново. Днес оригиналните стенописи се съхраняват в НИМ - София и РИМ – Ловеч, а стените са покрити с нови стенописи, представящи сцени от житието на Свети Никола.

Недалеч от манастира са открити надписи, свидетелстващи за преминаването оттук на кръстоносците на Владислав III Варненчик и Янош Хунияди в похода им за освобождението на българските земи от османските нашественици през 1444 г.

До манастира се стига по пътя за болницата в Карлуково. Точно преди болницата се завива на дясно по чакълест път. След 2 км се стига до големи дървени порти, откъдето остават 1,5 км (пеш) до каменна чешма (вярва се, че водата ѝ е лековита).

Достигането до манастира от тази точка включва изчакване на 149 предизвикателни заради голямата височина и отвеса стъпала с парапети, изградени от доброволци. Благодарение на техния труд днес светата обител е достъпна за поклонници и туристи.

Стълбището завършва точно пред манастирската църква “Свети Никола”, разположена високо в скалите.

Преодолели изкачването, посетителите стъпват на уютна площадка пред скалния храм. Изображение в златно на Свети Никола над портичката на църквата ги подканя да прекрачат прага.

Прекрачвайки прага на църквата "Свети Никола", най-напред посетителите виждат горящите свещички на тези, дошли преди тях.

© Ани Манева

Веднъж направили това, пред погледа им се разкриват прясно изрисуваните стенописи и запалени свещички пред импровизиран олтар. Зад него има естествена ниша с дълбочина 2 м, някога използвана като крипта, в която монасите полагали останките на починалите братя. В скалните цепнатини около оставените от поклонници икони са подпъхнати сгънати листчета, изписани с молитви.

Вътрешността на скалния храм.

© Ани Манева
Нови стенописи представят сцени от житието на Свети Никола.

Нови стенописи представят сцени от житието на Свети Никола.

© Ани Манева

Оригиналните стенописи се съхраняват в НИМ - София и РИМ – Ловеч.

© Ани Манева

В храма има много икони, донесени от вярващи.

© Ани Манева

В цепнатини около оставените икони са подпъхнати листчета с молитви.

© Ани Манева

Манастирският комплекс е изграден от ломени камъни в естествена пещера на две нива над левия бряг на Искър, в местността Долни Глигор, откъдето идва и името на светата обител. Вдясно от еднокорабната църква са стопанската и жилищната част, състоящи се от много тесни помещения в синхрон с разбиранията на монасите за скромен и лишен от удобства живот.

Манастирският комплекс е изграден от ломени камъни в естествена пещера на две нива.

Манастирският комплекс е изграден от ломени камъни в естествена пещера на две нива.

© Ани Манева

Вдясно от църквата са стопанската и жилищната част.

© Ани Манева
Всички помещения са много тесни.

Всички помещения са много тесни.

© Ани Манева

Дали чудото на манастира “Свети Никола" (Глигора) е в непристъпната някога скала, която българите превърнали в манастир, откъдето монасите отправяли молитви към Бога? Или може би е в това, че едно така необикновено, вековно и свято място и днес, с неотслабваща сила, продължава да обединява и привлича тези, които са водени от вярата и добротата.

Манастирът “Свети Никола" (Глигора) е изграден в естествена скална ниша в отвесните скали на Искърското дефиле. От второто ниво на манастирския комплекс се открива въздействаща панорама над околния пейзаж.

© Ани Манева