Задава се “Синя суперлуна” - най-голямата и най-ярка луна за годината

Природа

Най-близкото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. е и второто пълнолуние през август.

Суперлуна над нощен морски пейзаж, заснета с фотоапарат. Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г., известно като „Синя суперлуна“, ще се случи в...

Суперлуна над нощен морски пейзаж, заснета с фотоапарат. Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г., известно като „Синя суперлуна“, ще се случи в нощта на 30 срещу 31 август.

© kdshutterman / iStock

Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. ще се случи в нощта на 30 срещу 31 август. Наричана „Синя суперлуна“, тя е резултат от три лунни явления, случващи се едновременно.

Името на "синята" суперлуна няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята. Всъщност Луната ще бъде ярко оранжева. “Синята суперлуна” обаче получава първата част от името си по друга причина: това е второто пълнолуние през август, пише Live Science.

Има два вида синя луна. Августовската “Синя суперлуна” попада в първата категория: когато има две пълни луни в един и същи месец. Понякога това е неизбежно, тъй като ново пълнолуние изгрява на всеки 29,5 дни. Тъй като “Есетровата суперлуна” настъпи на 1 август 2023 г., пълнолунието на 30 август ще бъде синя луна. Сини луни от този тип, наречени „календарни сини луни“, се появяват приблизително на всеки две или три години, като следващата ще e на 31 май 2026 г.

Вторият тип синя луна, наречена "сезонна синя луна", се отнася до третото пълнолуние от четири по време на един астрономически сезон. Това се случва, когато една календарна година има 13 пълни луни вместо типичните 12. (Една лунна година — 12 обиколки на Луната около Земята— отнема 354 дни, докато слънчевата година на Земята е 365 дни.) Следващата сезонна синя луна, която също се случва на всеки две или три години, ще изгрее на 19 август 2024 г.

И така, откъде идва втората част от името? Суперлуна възниква, когато пълната луна е близо до най-близката си точка до Земята в нейната орбита. Орбитата на Луната спрямо Земята е елипсовидна, така че всеки месец тя достига най-близката точка (перигея) и най-отдалечената точка (апогея). Луни, които попадат в рамките на 90% от перигея през даден месец, се квалифицират като суперлуни, според астрофизика Фред Еспенак.

Второто пълнолуние през август е третото и най-близко от четирите суперлуни през 2023 г. На 357 344 км от Земята, това ще бъде най-голямата и най-ярка суперлуна за 2023 г., въпреки че ще бъде само с 186 км по-близо от “Есестровата суперлуна” от 1 август, която беше на 357 530 км разстояние.

Разберете точния час на изгрева на Луната за вашето местоположение и се подгответе за зрелищната “Синя суперлуна” на източния хоризонт тази седмица.

Последната суперлуна за 2023 г., наричана “Жътварска луна”, ще осветява нощното небе на 29 септември.

“Есетровата суперлуна” изгрява в небето на 1 август

Вижте повече

“Есетровата суперлуна” изгрява в небето на 1 август

„Есетровата суперлуна“ ще бъде втората от четирите суперлуни през 2023 г. и ще се наблюдава най-добре във вторник, 1 август 2023 г., 21:31 ч. българско време.