Силната суша разкри напълно Испанския Стоунхендж

Цивилизация Природа

Долменът на Гуадалперал, известен също като Испанския Стоунхендж, е кръг от десетки мегалитни камъни, за които се смята, че датират от 5000 г. пр.н.е.

Сега, като неочакван страничен ефект от най-жестоката суша в страната от десетилетия, праисторическият каменен кръг се появява отново в испанския язовир “Валдеканас”, след като нивото на водата спада до 28% от капацитета.

„Това е изненада, това е рядка възможност да имаме достъп до него“, казва археологът Енрике Седило от Мадридския университет “Комплутенсе”, който бърза да проучи структурата, преди тя отново да бъде потопена от есенните дъждове.

Със своята възраст от около 7000 години, Испанският Стоунхендж е вероятно хиляди години по-стар от по-известния си събрат в Англия. Открит е от немския археолог Хуго Обермайер през 1926 г., а е потопен под вода през 1963 г., като част от проект за развитие на селските райони по време на управлението на Франсиско Франко.

Оттогава Долменът на Гуадалперал е ставал видим само четири пъти – последно през 2019 г. Големият кръг от около 150 мегалита, някои с височина над 1,8 м, са подредени в отворена зона с овална форма. Вероятно мистериозната структура е поддържала масивна каменна шапка, покриваща пространството, предназначено за ритуали.

Долменът е проектиран като място за погребение и храм за поклонение на Слънцето. Най-вероятно ориентиран по лятното слънцестоене, той позволявало на лъчите да огряват починалите предци на общността.

Според Буено Рамирес, специалист по праистория в Университета в Алкала, поклонниците са влизали през тесен коридор, украсен с гравюри и други декорации, и се озовавали в по-просторна основна камера, където вероятно били полагани телата на починалите.

Един особено голям камък (менхир) изглежда маркира входа на структурата. Скалният праг има две гравюри: човешка фигура от едната страна и извиващ се символ от другата, може би змия или река Тежу - най-дългият воден път на Пиренейския полуостров, през който са транспортирани камъните от около 5 км.

Според уеб сайта на Земната обсерватория на НАСА, ако наистина е изобразен воден път, то това е една от най-старите карти в Европа.

Както и преди, долменът вероятно ще бъде потопен отново с идването на дъждовете. Поради тази причина местната общност отправя петиция за преместване на целия паметник на по-висок терен, така че камъните да могат да бъдат проучени по-задълбочено и да бъдат отворени за широката публика.

Но археолозите се притесняват, че преместването само ще ускори разпадането му, особено ако е направено набързо, в надпревара с надигащите се води.

Така че засега Долменът на Гуадалперал очаква отново да бъде потопен, пише Earthly Mission.