Ще възстановят ли легендарния телеграф на „Титаник“

Цивилизация

Частната компания с права за спасяване на „Титаник“ RMST планира експедиция за изваждането на телеграфа на Маркони.
Маркони (1874-1937) е бил пионер в безжичните комуникации. „Титаник“ е един от няколкото големи океански лайнери, използвали неговата последна техноло...
Маркони (1874-1937) е бил пионер в безжичните комуникации. „Титаник“ е един от няколкото големи океански лайнери, използвали неговата последна технология. На снимката Маркони работи от яхтата „Електра“. Снимка: Hulton-Deutsch Collection, CORBIS/Getty

от Kristin ROmey, National Geographic

В нощта на 14 срещу 15 април, 1912 г.  телеграфният оператор на борда на „Титаник“ предава разнородни съобщения: от незначителни (пасажер пише до приятеля си в Ню Йорк: „Здравей, момче. Вечеря и пиене.“) до ужасени (от „Титаник“ до „Карпатия“: „Ударихме айсберг“) и финалното („Елате бързо. Машинното е почти пълно.)

Сега федерален съдия разрешава частната компания с права за спасяване на „Титаник“ да извади телеграфа от останките и да го възстанови. Това решение променя разпоредба от 2000 г. от предишен съдия, който забранява на компанията RMS Titanic, Inc. (RMST),  да изрязва или да изважда предмети от потъналия кораб.

Галерия | Гибелта на „Титаник“ и откриването на останките му

Вижте 5 снимки

Изваждането на телеграфа, разположен в офицерската част на кораба, може да изисква изрязването или разширяването на дупки в корпуса и отделянето на съоръжението от вътрешните стени. Много археолози и работещи в областта на културното наследство се противопоставят на изваждането на артефакти от „Титаник“ – мястото, на което са загинали повече от 1500 души.

Телеграфът на борда на кораба бил напредничава за времето си технология: безжично комуникационно устройство, разработено от Гулиелмо Маркони. Телеграфът бил разположен в апартамент „Маркони“, поредица от три стаи в офицерската част от кораба. Историята на събитията, случили се в апартамента „Маркони“ – включително и героичните усилия на главния телеграфист Джак Филипс да предаде спешни съобщения до съседни кораби, докато ледените води на Атлантическия океан обливат краката му – се разгласяват от помощника на Филипс, Харолд Брайд. Филипс потъва заедно с кораба. Брайд успява да се спаси и по-късно споделя мъчителния разказ за потъването на „Титаник“ на страниците на New York Times.

Изследване показва : Кои загинаха с „Титаник“ и кои оцеляха

Вижте повече

Изследване показва : Кои загинаха с „Титаник“ и кои оцеляха

Потъването на „Титаник“ през 1912 г. е една от най-големите трагедии в мореплаването. Не само защото на борда е имало редица знаменитости и са загинали 1514...

От компанията RMST смятат, че ако моторният генератор на телеграфа и другите му част бъдат извадени от „Тихата стая“, „е възможно апаратът да бъде възстановен в работно състояние“, и с нови части „радиото на Титаник – гласът на Титаник – ще може да се чуе още веднъж“. Тъй като „Титаник“ се намира на близо 4 километра под Северния Атлантически океан изваждането на артефакти изисква използването на безпилотен подводен апарат. Той ще бъде насочен към „Тихата стая“ от оператор, който ще използва роботизираните ръце на апарата, за да отдели комуникационното устройство от останките.

RMST планират експедиция до „Титаник“ това лято, за да извадят телеграфа на Маркони.