Ще успее ли Китай да намали емисиите си CO2 навреме?

Цивилизация Наука

Подробен доклад за изменението на климата, публикуван в началото на август, отново прикова вниманието върху Китай. Документът, базиран на 14 000 проучвания, маркира проблемите, с които страната ще се сблъска със затоплянето на климата. А именно: все повече наводнения, продължителни суши и опустошителни циклони.

Вятърни турбини за производство на електроенергия.

Вятърни турбини за производство на електроенергия.

© Илюстрация: IStock

В същото време докладът трябва да послужи като предупреждение за китайското правителство да намали емисиите си по-бързо. Според експертите от Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) това ще е определящо за мащаба на глобалната климатична криза.

Към момента Китай е отговорен за повече от една четвърт от годишните емисии CO2 в света, пише Science .

Засега бъдещето на света и на Китай изглежда мрачно. Ако температурите се покачат с 2° C, проливните валежи в страната ще зачестят и ще бъдат по-интензивни, сушата ще стане по-тежка в обширни райони на Китай, тропическите циклони ще увеличат своята сила. Освен това, очакванията са до края на века нивото на световния океан ще се повиши с 0,3 до 0,5 метра, а температурите да надхвърлят 41° C през 30 дни в годината.

Бедствието в град Джънджоу

Наводнението през юли в Джънджоу, в централната китайска провинция Хънан, беше ярко напомняне за цената, която трябва да се плати. И тя е съществуване в екстремни метеорологични условия. Бедствието притисна жители в метрото и тунелите и в крайна сметка уби близо 300 души, а други 1,5 милиона бяха принудени да се изселят. Дори за китайските изследователи по въпросите на климата, тежестта на бурята беше изненадваща. „Разбира се, ние знаем, че изменението на климата ще донесе все повече и повече екстремни валежи и суши“, казва Уанг Уен, хидролог от университета в Хохай и един от водещите автори в доклада относно регионалното въздействие на изменението на климата. И все пак „наистина не очаквахме толкова силни валежи“.

И въпреки че след доклада на IPCC много държавни лидери призоваха за засилени действия в областта на климата, китайските лидери запазиха мълчание. В изявление пред агенция Франс Прес китайското министерство на външните работи просто повтори съществуващата политика на Китай в областта на климата и заяви, че светът трябва да има вяра в действията на страната му.

Китайски марсоход кацна на Червената планета

Вижте повече

Китайски марсоход кацна на Червената планета

След историческо кацане на Марс марсоходът „Чжужун“ е готов да търси следи от вода и живот.

Зелени надежди

Настоящите планове на Китай за климата обаче не отговарят на това, което според IPCC е необходимо, за да се предотвратят най-лошите климатични сценарии. През септември 2020 г. президентът Си Дзинпин обяви, че страната ще се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

Също така Китай обеща да намали емисиите си преди 2030 г. Това е и срокът за САЩ и Европейския съюз, които обещаха да намалят емисиите си наполовина спрямо нивата от 2005 г.

Доколко амбициозен ще бъде Китай в борбата с емисиите CO2 до 2030 г. може да стане ясно през следващите няколко месеца. Засега китайските учени казват, че „посланието на IPCC е достигнало в Пекин.“ „Мисля, че резултатите от доклада ще бъдат третирани сериозно от китайското правителство“, казва Уанг. Оценката на IPCC показва, че „вече не можем да чакаме“, добавя Дзян, водещ автор на IPCC. "Това е моментът, в който решаваме бъдещето си, не само на Китай, но и на света."