Ще спрем ли да поумняваме?

Наука

Екип учени от Германия, Нидерландия и Швейцария анализират 24 000 игри на шах за отрязък от 125 години, за да получат информация за интелигентността на играчите.

Фокусът на изследването е върху развитието на интелигентността с времето. Колко умни са били шахматистите през 1900 г. и колко интелигентно са играли през 2014г. пише Business insider.

Учените анализират 24 000 професионални игри на професионални шахматисти между 1890 и 2014 г.с две основни цели: да установят как се е развила интелигентността на самите играчите с времето и да разберат как когнитивините способности на сегашните професионални шахматисти се различават от тези на техните предшественици. За да определят това те сравняват 30-годишен играч от 1900-те с 30-годишен играч от 1980 или 2014 г.

Учените сравняват реалните ходове на играчите – всички от които надлежно записани – с „оптималните“ предложени от компютър във всеки индивидуален случай. Ето изводите: първо, става ясно, че когнитивните способности на хората зависят от възрастта – първоначално поумняваме, после, около 35 г. се наблюдава стагнация. Второ: играчите на определена възраст – например 30-годишните – са по-умни днес отколкото 30-годишните преди 120, 80 или 15 години. Изводът е, че в когнитивно отношение днес сме значително по-развити в сравнение с миналото.

Но защо днес 30-годишните имат по-добри когнитивни способности от 30-годишните преди сто години? Учените имат обяснение за това. „Условията, при които хората растат днес, имат решаващо значение върху развитието на техните когнитивни способности“, казва икономистът Уве Зунде. Тези съвременни условия включват и бързо развиващите се дигитални технологии. За да се справят с тях съвременните хора се принудени да напредват. Никое поколение от тези на нашите предшественици не е било поставено в тези условия и принудено да функционира по този начин.

Немският изследовател Уве Зунде казва, че моделът не може да прогнозира дали тази тенденция ще продължава и в бъдеще, и дали хората ще стават все по-умни. Той също така посочва, че трябва да се има предвид, че професионалните шахматисти по принцип приключват кариерите си около 50 годишна възраст и не участват повече в състезания.

Рецепта за създаване на гении -  град с хубави кафенета, щипка хаос и сблъсък на култури

Вижте повече

Рецепта за създаване на гении - град с хубави кафенета, щипка хаос и сблъсък на култури

Защо Ренесансът се е случил във Флоренция? Защо през XIX век малкият шотландски град Единбург е родил толкова много изобретения от световна величина? Каква е била...