Ще разберем ли някога истинския брой на жертвите на пандемията

Наука

В задушна априлска нощ в Ахмедабад, най-големият град в индийския щат Гуджарат, Шаяр Рауал отива с мотора си до предназначената за лечение на Covid-19 държавна болница в 11:55 вечерта. През следващите 24 часа има само една задача: да брои починалите в моргата.

© Снимка: iStock

Рауал – репортер в ежедневника Divya Bhaskar – преброява четирима загинали за един час. През следващия час близки прибират телата на още петима. Когато брoят им стига 100, той губи представа за реалността.

„Знаех, че правителството крие бройката, но този път това беше повече от очакваното“, казва Рауал.

Официално градът обявява само 15 починали на ден от COVID-19. Но до края на бдението си Рауал преброява 112 мъртви – починалите само от една болница.

През следващите няколко седмици колегите му също броят тела в крематориумите и гробовете, както и смъртни актове из щата. Крайният анализ разкрива, че жертвите за изминалите девет седмици в щата Гуджарат са 10 пъти повече отколкото сочат официалните данни.

В отговор правителството дава множество причини за разликата: от това, че смъртта при съпътстващи заболявания не може да се брoи за смърт от COVID-19 до факта, че са били издавани дубликати на смъртни актове. Въпросът на National Geographic към правителството остава без отговор.

Дори в богати страни чиновниците се борят с неточни диагнози, неправилно проследяване на случаите и други фактори, които могат да засенчат истинското влияние на вируса.

Поради това няма пълно разбиране за целия обхват на пандемията. В оценка направена през 2019 г. СЗО установява, че около 2/3 от страните в света нямат достатъчно добра гражданска регистрация и важни статистически системи, които да проследяват ражданията и смъртните случаи.

Това несъответствие има опасни последици при COVID-19. Доклад на Световната здравна статистика от миналия месец обявява, че има около 3 милиона преки и непреки смъртни случаи, които се приписват на вируса SARS-CoV-2— това е с 1,2 милиона повече отколкото сочат официалните данни подадени от страните и изчислени от СЗО.

„Да знаем колко са смъртните случаи е важно за разбирането доколко ефективни са различните интервенции, но също така помага по-точно да прогнозираме какво предстои по отношение на пандемията“, казва Оливър Уотсън, изследовател от Imperial College London.

Covid-19 – извън контрол в Непал „Всички болници са пълни“

Вижте повече

Covid-19 – извън контрол в Непал „Всички болници са пълни“

Все повече случаи, високи нива на смъртност и недостиг на материали заплашват съседната на Индия държава.