Сградите могат да лекуват

Природа Околна среда Наука

Последните тенденции в „зеления“ дизайн стигат отвъд енергийната ефективност и пестенето на вода, за да подобрят живота ни.

Галерия | Сградите могат да лекуват

Вижте 4 снимки

Джоузеф Алън е изследвал стотици „болни сгради“ като консултант. Собствениците им се оплаквали, че служителите често боледуват. Или пък обитателите негодували срещу мухъл, влага и други проблеми. Понякога решението било лесно, като повече вентилация например, но в случаи, когато самата конструкция била лоша, трябвало да се помисли повече.

С времето Алън започнал да осъзнава, че много проблеми и пари биха могли да се спестят, ако сградите се оптимизират спрямо човешкото здраве. „Хората знаят, че личният лекар играе важна роля за здравето, но ролята на строителните мениджъри също не е малка“, казва Алън. Защо това е така?

Галерия | Горе на покрива

Вижте 16 снимки

Американците например прекарват близо 90% от времето си на закрито. Но въздухът, който дишаме вкъщи, е от два до пет пъти по-токсичен от този навън поради лоша вентилация и излъчване на токсични вещества от множество продукти като килими и мебели.

Движението за „зелени сгради“, което през последните няколко десетилетия се разрасна, постепенно разшири фокуса си от пестене на вода и енергийна ефективност към холистичен подход, който включва и начина, по който сградите се отразяват на хората в тях.

Галерия | Иновативният дизайн в градовете - галерия

Вижте 13 снимки

Ето някои от основните аспекти, на които обръща внимание движението за „здрави сгради“:

1. Въздухът, който дишаме

Един от отговорите на енергийната криза от 1970-те бе да запечатаме сградите си, за да харчим по-малко за отопление и охлаждане. Неволната последица – застоял въздух. В резултат страдаме от „хронична липса на вентилация въпреки дългогодишните доказателства, че трябва да се стремим към обратното“, казва Алън.

Алън и колегите му установили, че два пъти по-добрата вентилация подобрила вземането на решения във фирмите с 8 процента. Повишената продуктивност за една година възлизала на 6 500 долара на служител, като в тази сума не влизали и по-малкото използвани болнични.

Точно как вентилацията подобрява здравето още не е установно, но учените знаят, че високата влажност и концентрацията на въглероден диоксид правят хората уморени и недоволни.

2. Естествена светлина

Най-честите оплаквания от обитателите на сградите били свързани с осветлението. За някои проблемът е липсата на светлина, за други – облъчването с флуоресцентни лампи. Сега проектантите се стремят да осигурят повече естествената светлина, като така не само пестят енергия, но и обитателите стават по-щастливи и по-продуктивни.

3. Активен дизайн

През Викторианската епоха стълбищата били красиви, масивни структури, които демонстрирали майсторство и богатство. После архитектите започнали да ги забутват по ъглите и обитателите на сградите рядко ги използвали.

Но стълбищата се завръщат и вместо да са мрачни и индустриални те стават светли и подканващи. Резултатът: все повече хора ги изкачват. Друг похват за насърчаване на мобилността – и общуването между колеги – е разполагането на едно място на принтерите и на местата за почивка.

4. Внасяне на природата в сградите

„Растенията пречистват въздуха и създават приятна природна атмосфера“, казват специалистите. Сред техниките, целящи да включат природата в сградите, са  откриването на гледки към природни пейзажи както поставянето на сандъчета с цветя на работните места. В много от решенията си специалистите прибягват и до биомиметика: копират начина, по който животните и растенията решават определени проблеми.

Галерия | Биомиметика

Вижте 10 снимки

5. Здраво строителство

Предвид здравето и безопасността на обитателите на сградите, проектантите все повече се съобразяват с възможната поява на природни бедствия и заплахи – от покачващо се морско равнище до по-високи външни температури. Сред стратегиите са преместването на ключови функции и важни системи от първите етажи. Подобни мерки например са били взети незабавно в районите, засегнати от супербурята Санди през 2012 година.