Сезонът на електрическо-сините облаци

Природа Наука

Пик на сребристи облаци, известни още като мезосферни или нощни облаци, бележи началото на сезона, през който тези образувани от космически прах форми могат да се наблюдават най-добре.
Нощни облаци над Никобинг, Дания
Снимка: Руслан Мерзлиаков, spaceweather.com
Нощни облаци над Никобинг, Дания Снимка: Руслан Мерзлиаков, spaceweather.com

Галерия | Сезонът на електрическо-сините облаци

Вижте 5 снимки

от National Geographic

През юни обичайно валят съобщения за мистериозни електрическо-сини облаци, които блестят нощем в райони от северните географски ширини.

Бумът на сребристите облаци бележи началото на сезона, през който тези блестящи, хипнотично танцуващи вихри могат да се наблюдават най-добре. Те се появяват всяка година по време на местното лято и в Северното полукълбо могат да се наблюдават от юни до август. В Южното полукълбо пък могат да се видят от ноември до февруари.

НЛО или облак?

Вижте повече

НЛО или облак?

Неотдавна в социалните медии в Кейп Таун, Южна Африка, излязоха снимки, наподобяващи филмови кадри от нашествия на извънземни. Снимките са на мистериозни облаци с форма на...

Тези загадъчни тънки воали се образуват около полярните райони на Земята в мезосферата – най-високата част от земната атмосфера. На тези височини до ръба на Космоса (около 80 километра от повърхостта на Земята) температурите стигат до минус 100 градуса по Целзий и въздухът е милиони пъти по-сух от този в пустините.

При тези екстремни условия водните пари замръзват по космическите прашинки, които се носят из въздуха, и образуват ледените кристали, от които се състоят сребристите облаци. По здрач и на зазоряване ниското слънце съживява облаците и те заблестяват така, че можем да ги наблюдаваме и да се любуваме на хипнотичната гледка.