Шест старинни села в Европа разказват потайни истории за възход и упадък

Цивилизация • •

Интригуващи знаци от миналото изпълват тези старинни селища в Италия, Франция, Испания, Унгария и Англия.

Хара си почиват край кладенеца Пиаца дела Чистерна в средновековния Сан Джиминяно. Неговите високи тухлени кули са построени на върха на хълма както з...

Хара си почиват край кладенеца Пиаца дела Чистерна в средновековния Сан Джиминяно. Неговите високи тухлени кули са построени на върха на хълма както за защита на италианския град от нашественици, така и за демонстрация на богатството на тогавашните знатни родове.

© Снимка: Тино Сориано, NAT GEO

Пренебрегвани от строителните предприемачи и непревърнати в предградия, тези места изглеждат като застинали във времена на отминали епохи. А историята им е история за възход и упадът, за прераждане и ново възраждане.

Сан Джиминяно, Италия

През Средновековието видни фамилии от града, разположен на хълм в Тоскана, се занимават с изграждането на тухлени кули, някои от които се издигат почти до 60 м височина. Първоначално кулите са построени като защитни съоръжения срещу нашественици от съседните села, но постепенно се превръщат в символи на богатство и престиж. Богати граждани на Сан Джиминяно започват да се надпреварват кой ще издигне най-високата структура. Днес са запазени 12 кули, като най-високата от тях е 53-метровата Torre Grossa. От върха ѝ лесно можете да си представите как средновековните жители са изливали гореща вода върху нашествениците.

Сгушена под кулите в този обект на ЮНЕСКО, църквата Sant’ Agostino съдържа фреска от XV век, показваща страданията на Свети Августин. А малкият местен музей, пазещ шедьоври на Фра Филипо Липи и други италиански ренесансови художници, е още едно доказателство за просперитета на града.

Но след 1353 г. вълни от чума и глад връхлитат Сан Джиминяно, което едновременно води до упадъка му и до неговото съхраняване в автентичния му вид. Днес селото привлича както любителите на историята, така и ценителите на виното със своето цитрусово бяло вино Vernaccia di San Gimignano, направено от лозята, растящи по околните хълмове.

Тухлените кули на Сан Джиминяно са построени през Ренесанса за защита срещу нашественици, но те стават символ на статуса на своите богати собственици.

Тухлените кули на Сан Джиминяно са построени през Ренесанса за защита срещу нашественици, но те стават символ на статуса на своите богати собственици.

© Снимка: Тино Сориано, NAT GEO

Шамбор​, Франция

Страната е осеяна със замъци, като извадени от приказките, които ни показват как са живеели френските кралски особи.

И все пак, малко села се отличават с повече с един архитектурен шедьовър от Шамбор - най-големият замък в долината на Лоара и обект на ЮНЕСКО. Проектът на кралската ловна хижа е започнат през 1519 г. при Франсоа I и отнема 12 години, преди да бъде завършен.

Леонардо да Винчи е един от съветниците на краля, който проектира стълбището с двойна спирала на замъка и вероятно е уговорил Негово Величество да отклони река Лоара, за да образува ров около замъка. Дворецът има 440 стаи, изящни гоблени украсяват стените, а серия от 12 стълбища представят месеците от годината.

От едната страна на замъка има гора с площ от 13 000 акра, някога пълна с диви свине, а днес с елени. Наскоро разширена мрежа от пътеки е отворена за конна езда, туризъм или колоездене.

Въпреки че монументалният замък е достатъчно голям, за да бъде квалифициран като самостоятелно селище, точно пред портите му изниква малко селце, за да приюти епичния персонал на забележителността. Селцето, с население около 100 човека, все още процъфтява, благодарение на връзката си със замъка, където можете да закупите местен мед или да обядвате в ресторанти с гледка към деликатните кули на замъка.

Построен през XV век като кралска ловна хижа, замъкът Шамбор (Chateau de Chambord) в едноименното село във френската Долина на Лоара, има толкова проз...

Построен през XV век като кралска ловна хижа, замъкът Шамбор (Chateau de Chambord) в едноименното село във френската Долина на Лоара, има толкова прозорци, колкото са дните в годината, толкова стълбища, колкото са месеците в годината, и толкова комини колкото са седмици в годината.

© GETTY IMAGES

Вишеград, Унгария

Красиви гледки към Дунава и величествено изкуство предлага някогашната централноевропейска столица.

Разположен на 40 км северно от Будапеща, на Големия завой на река Дунав, малкият Вишеград е бил столицата на Унгария през XIV век. Градът е богат на кралски руини, включително едноименния замък от XIII век, построен като укрепление след монголско нашествие, и готически дворец, който е официалната резиденция на унгарския крал в началото на XV век.

Между май и октомври можете да стигнете до Вишеград така, както са правели ранните крале - с лодка от Будапеща. Старинното селище е честа спирка в еднодневните круизи на туристи в този участък на Дунав, които спират тук и в съседните исторически села Сентендре и Естергом.

Експонатите в стаите на замъка обхващат богата хералдическа колекция, произведенения на ранното готическо и ренесансово изкуство и свещена за унгарския народ кралска корона. Всеки юли традиционен фестивал посреща в двореца жонгльори, музиканти и кукловоди.

Можете да стигнете до унгарския град-замък Вишеград с кола, с лодка по река Дунав или пеша по пътеката Spartacus Loop.

Можете да стигнете до унгарския град-замък Вишеград с кола, с лодка по река Дунав или пеша по пътеката Spartacus Loop.

© ALAMY STOCK PHOTO

Касерес, Испания

Потопете се в бурната история на Андалусия през летните слънчеви дни.

Белите градове на Андалусия увенчават върховете на хълмовете на Южна Испания като призрачни махали. Техният избелен ефект не е въпрос на естетическо решение. Когато районът е засегнат от чумата от XVI - XIX век, къщите са белoсони с гасена вар като опит за овладяване на епидемията.

Едно от най-ефирните села е Касерес, кръстено на Юлий Цезар, който се бори за контрол над района през I век пр.н.е. Подобно на много махали в Андалусия, Касерес е под власта на маврите от VIII до XV век. Следите от многопластовото му минало включват мавритански замък и руините на римското селище Лаципо.

Днес Касерес е спокойно селище, осеяно с малки къщи за гости, тапас барове и църква от XVIII век.

Касерес е един от белите градове на Андалусия (Andalusia’s Pueblos Blancos), където мавритански сгради са варосани от XVI до XIX век в опит да се спре...

Касерес е един от белите градове на Андалусия (Andalusia’s Pueblos Blancos), където мавритански сгради са варосани от XVI до XIX век в опит да се спре разпространението на чумата.

© Снимка: Питър Фип / ALAMY STOCK PHOTO

Ле Бо дьо Прованс, Франция

Призрачни руини, история на рицарството и ослепително съвременно изкуство.

Можете да разгледате едновременно две старинни селища в този очарователен малък град във френския Прованс. Средновековен град пълзи нагоре от основата на скалист хълм, отличаващ се със стръмни калдъръмени улици и каменни имения, някога обитавани от могъщи принцове. Изкачете се до върха на хълма, където руините на по-ранно селище от XI век предлагат възвишени гледки.

Принцовете на Ле Бо били известни със своите рицарски кодекси, но често се противопоставяли на кралете на Франция, които в крайна сметка разрушават оригиналния замък през XVII век. Следват векове на упадък, преди художниците от средата на XX век да преоткрият и съживят града. Сред тях е Луи Жу, чието ателие сега е малък музей.

Днес в Ле Бо се провеждат художествени изложби и летни концерти.

На върха на средновековния град Ле Бо дьо Прованс във Франция, се намират руините на замък от XI век.

На върха на средновековния град Ле Бо дьо Прованс във Франция, се намират руините на замък от XI век.

© Снимка: Джаспър Стейнджър / ALAMY STOCK PHOTO

Лейвънхам, Англия

Средновековна английска история и перфектно запазен търговски град.

Подобно на много села в Източна Англия, Лейвънхам е оживен търговски център през XV и XVI век. Неговите могъщи търговци на вълна изграждат къщи от дървен материал, боядисани в пастелни нюанси. Когато търговията с вълна спира по време на войните на Хенри VIII с Франция, Лейвънхам замръзва във времето - обеднелите му жители не разполагат със средства, за да го възродят.

Но възраждането все пак идва, благодарение на железопътната линия от XIX и XX век, която превръща градчето в популярна дестинация за пътуване през уикенда от Лондон или близкия Кеймбридж.

Днес едно от най-богатите селища в Средновековна Англия включва Guildhall - “Залата на гилдията” и църквата “Свети Петър и Свети Павел” от XV век, известна със своята 43-метрова кула, построена, като демонстрация на богатството на града.

Лейвънхам е осеян с музеи, в които можете да видите как са живели “вълнените хора” преди векове. Добра представа ще добиете като посетите къщата музей Little Hall от XIV век или като резервирате стая в Swan – реставрирана сграда XV век, превърната в хотел със апартаменти сред стени от кирпич и хоросан.

По улиците на Лейвънхам се редят десетки сгради от XIV - XVI век. Те включват и някои от най-старите кръчми в Англия.

По улиците на Лейвънхам се редят десетки сгради от XIV - XVI век. Те включват и някои от най-старите кръчми в Англия.

© Снимка: Ричард Тайлър / ESTOCKPHOTO