Сензационна находка! Най-голямото древно жертвоприношение на деца

Цивилизация Наука

Преди повече от 500 години над 140 деца са били принесени в жертва в Перу. Каква може да е била причината?
Жертвите: дете (вляво) и лама (вдясно) са били част от ритуално убийство на над 140 деца и над 200 лами на северното крайбрежиe на Перу около 1450 г.....
Жертвите: дете (вляво) и лама (вдясно) са били част от ритуално убийство на над 140 деца и над 200 лами на северното крайбрежиe на Перу около 1450 г.. Снимка: Габриел Прието

Галерия | Сензационна находка! Най-голямото древно жертвоприношение на деца

Вижте 6 снимки

Доказателство за най-голямото масово жертвоприношение на деца в световната история бе открито на северното крайбрежие на Перу, съобщиха археолози за National Geographic.

Преди около 500 години над 140 деца и 200 малки лами са били принесени в жертва на брулена от вятъра стръмна скала над Тихия океан в сянката на тогава разрастващата се столица на империята Чиму.
И преди в испанските летописи от колониалната ера са били споменавани човешки жертвоприношения сред ацтеките, маите и инките. Намирани са и археологически останки от такива. Но откритието на масовото жертвоприношение на деца по време на малко известната цивилизация Чиму е безпрецедентно в двете Америки, а дори и в цял свят.

Мястото на жертвоприношението, известно като Хуанчакито лас Ламас, се намира на скала на около 300 метра от морето, сред къщите на жилищен квартал. Това е на по-малко от километър от Чан Чан – административния център на Чиму – място вписано в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Единствено инките са управлявали империя по-голяма от Чиму в предколумбийска Южна Америка.

Скелетните останки на деца и животни носят следи от прорези на гърдите и разместване на ребрата, което предполага, че гръдните кошове на жертвите са били разрязвани и разкъсвани, вероятно да улеснят изтръгването на сърцето. 140-те деца принсени в жертва са били на възраст от пет до четиринадесет години като повечето са били на между 8 и 12 г. Ламите са били на възраст под 18 месеца.

Анализ на следите може да помогне на археолозите да реконструират изпълняването на ритуала: изглежда групата деца и лами са били доведени от северните и южните краища на скалата и са се срещнали в центъра й, където са били принесени в жертва. Ако заключението на археолозите е вярно, Хуанчакито лас Ламас може да се окаже важно историческо доказателство за най-голямото масово жертвоприношение на деца в световната история.

Слоят кал намерен по време на разкопките може да помогне за разгадаването на случилото се. Учените предполагат, че той е наненсен от силен дъжд и наводнения по протежение на принцип сухото крайбрежие и го свързват с климатично явление подобно на Ел Ниньо.

Обществата по северноперуанското крайбрежие може да са прибегнали до жертвоприношението на деца, след като установили, че жертването на възрастни не е било достатъчно да отклони честите разрушения, причинявани от Ел Ниньо.

Макар да е трудно да се установи полът въз основа на скелетните останки, ДНК анализът сочи, че сред жертвите е имало и момчета и момичета.