Секс под водата

Природа Наука

Морският биолог Дара Орбач представя едно от първите изследвания за напасването на гениталиите при делфините. То повдига въпроса как големите животни се справят с физиката на чифтосването под водата.

Галерия | Секс под водата

Вижте 7 снимки

Първото предизвикателство при чифтосването под вода е правилното подреждане на съответните части. „За разлика от земната среда в океана нещата се случват по-трудно. Тъй като делфините, китовете и морските свине нямат израстъци с които да се задържат едни за други, позицията на тялото и ъгълът са много важни“, казва Орбач. 

Пенисите при делфините са фибро-еластични и се показват бързо, защото еректилната тъкан е пълна с колаген и еластин. „Този дизайн е приспособен за размножаване във водата“, казва Орбач. Що се отнася до самото чифтосване – то трае едва няколко мига.

Естественият подбор е в полза на мъжките делфини, „които могат много бързо да отделят спермата си“, тъй като трудно се задържат дълго в една позиция. Подобно на делфините китовете също се съчетават бързо.

Мъжките акули оплождат женските с един от двата органа за пренос на сперма наречени класпери. Преди това обаче трябва да хванат женската. Като истински акули за целта те използват зъбите си. „Мъжките захапват перките на женската, за да са сигурни, че ще се задържат“, казва морският биолог Бренан. Това е една от причините кожата на женските да е много по-дебела.

„Морските костенурки имат огромни черупки, които допълнително затрудняват чифтосването. Мъжките използват ноктите на предните си плавници, за да се закачат за черупката на женската“, казва Мара Харт, автор на Sex in the Sea.

За хипопотамите сексът във водата е всъщност по-лесен. Способността да се задържат над водната повърхност ги прави по-леки. Мъжките хипопотами могат да стигнат тегло до 1500 килограма, затова чифотсването на сушата би било трудно за този вид. Женските раждат във водат - това изключително им помага, особено предвид, че бебетата може да тежат до 50 килограма.