Кои са седемте чудеса на света?

Природа Цивилизация • от

Кои са седемте чудеса на света ли? Всъщност, официалните списъци със седем чудеса на света са три. Това са "Седемте природни чудеса на света", "Новите седем чудеса на света" и "Седемте чудеса на древния свят". Ето и кои природни забележителности и културни обекти включва всеки от тях.

Големият бариерен риф, Австралия

Големият бариерен риф, Австралия

© Илюстрация: IStock

Списък "Седемте природни чудеса на света"

"Седемте природни чудеса на света" е официалният списък на най-впечатляващите природни чудеса на Земята, изготвен от природозащитната организация Seven Natural Wonders през 2008 г. Мисията на организацията е опазването и подпомагането на природните забележителности по целия свят. Ето и кои са те.

Еверест

Еверест, най-високият връх на планетата, се извисява точно на 8 848,86 м над морското равнище и се намира на границата между Непал и Тибет. На тибетски език, върхът се нарича Чомолунгма (Chomolungma), което означава "Богинята майка на снега", а на непалски - Сагарматха (Sagarmatha), което означава "Високо в небето". През 1865 г. Кралското географско дружество във Великобритания кръщава най-високото място на планета "Еверест".

Пристанището на Рио де Жанейро или заливът Гуанабара, Бразилия

Заобиколено от невероятни гранитни и кварцови планини (образувани в следствие на ерозия под влиянието на Атлантическия океан), заливът Гуанабара се намира близо до статуята на Христос Изкупителя на върха на планината Корковадо. Пристанището на Рио де Жанейро всъщност е и най-големият залив в света по показател обем вода.

Големият бариерен риф, Австралия

Големият бариерен риф в Коралово море (периферно море на Тихия океан) всъщност се състои от повече от 2 900 отделни рифа, изградени от милиарди миниатюрни живи коралови организми. Простира се на 2 600 км дължина, заема площ от 344 400 кв. км и обхваща над 900 острова. Големият бариерен риф е включен и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1981 г.

Водопадът Виктория, Африка

Река Замбези е естествена граница между Замбия и Зимбабве, която се спуска на 108 м в зашеметяващ водопад с ширина 1,7 км. Местното име на водопада е Mosi oa Tunya, моето означава "Гърмящ дим". От подходящо разстояние, целият огромен водопад може да се обхване с поглед в паметна гледка. Виктория, заедно с околната местност, влизат в границите на два национални парка – „Гърмящият дим“ в Замбия и „Водопад Виктория” в Зимбабве. Водопадът Виктория също е част от Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Вулканът Парикутин, Мексико

Вулканът Парикутин в Мичоакан, Мексико, е избран за едно от "Седемте природни чудеса", защото е единственият вулкан, чието раждане през 1943 г. е видяно и документирано от хората. Той изниква от царевичните полета на местен фермер и още през първата си година нараства със стотици метри, а в момента се извисява на около 3 км над морското равнище. Активен е цели девет години, преди да угасне през 1952 г. Не е съвсем сигурно дали ще се събуди отново или не.

Гранд Каньон, Аризона, САЩ

Гранд Каньон е дълбок и стръмен каньон, изсечен от врязването на река Колорадо в едноименното плато в щата Аризона, САЩ. Каньонът се намира в Национален парк „Гранд Каньон“, на територията на резерватите на индианците навахо, уалапаи и хавасупаи. Със своята дължина от 446 км, ширина от 29 км и дълбочина от 1 800 м, през 1979 г. влиза в Списъка на ЮНЕСКО.

Северно сияние (Aurora Borealis)

Хората създават безчет легенди, свързани с тези естествено срещащи се „полярни сияния“, които завладяват ума на всеки, който има щастието да наблюдава невероятния природен спектакъл на светлините. Тези светлини изглеждат като светещи плавни линии или вълни в небето. Съвременната наука обяснява този ефект, като резултат от „слънчевите ветрове“ - слънчеви частици, които достигайки земната атмосфера, светят в различни цветове.

Галерия | Седемте природни чудеса

Вижте 8 снимки

Списък "Новите седем чудеса на света"

Съставянето на списъка с природните чудеса обаче идва като продължение на друг забележителен списък – този на "Новите седем чудеса на света". Изборът е направен чрез гласуване, в което участват повече от 100 милиона души от целия свят. Списъкът е представен на 7 юли 2007 г. в Лисабон и включва седем изключителни културни обекта, създадени от човека. Това са те.

Колизеумът в Рим

Колизеумът е най-големият амфитеатър в Древен Рим. Строежът му започва през 64 г. и продължава 10 години. Вероятно сградата е окончателно завършена при император Домициан. По време на тържествата по случай откриването му през 80 г., се провеждат игри, които продължават 100 дни. За това време са избити над 5 000 животни, сред които слонове, тигри, лъвове, лосове, хиени, хипопотами и жирафи.

Статуята на Христос в Рио да Жанейро, Бразилия

Статуята на Христос в Рио да Жанейро е висока 38 м и тежи 1 000 тона. Този забележителен съвременен колос е създаден през 1931 г. от полско-френския скулптор Пол Ландовски. Разположена е на хълма Корковаду, издигащ се на 710 м над м.р.

Тадж Махал в град Агра, Индия

Тадж Махал е мавзолей, изграден изцяло от бял мрамор през 1653 г. Намира се на брега на р. Ямуна в съвременния индийския град Агра. Монголският владетел Шах Джахан (1628 - 1658) поръчва строежа ѝ като гробница на любимата си съпруга Мумтаз Махал. По-късно тук е погребан и самият той. Комплексът заема 17 хектара площ и включва джамия, къща за посетители и парк. Архитект на „перлата на ислямското изкуство в Индия и един от срещащите всеобщо възхищение шедьоври на световното наследство“ на ЮНЕСКО, е Устад Ахмад Лахаури.

Чичѐн Ица̀, Мексико

Чичѐн Ица̀ е древният град на маите, разположен в северната част на полуостров Юкатан в Мексико. Предполага се, че е основан в периода VIII – IX век. Век по-късно е превзет от толтеките, а през XVI век от испанците. При археологически проучвания, на територията му са открити големи архитектурни паметници, сред които Кукулман - храмът пирамида на толтеките, храм на войните, обсерватория, статуи на божества, кладенец за жертвоприношения и др.

Петра, Йордания

Древният каменен град Петра е разположен в естествено укрепена планинска долина, известна като „Долината на Мойсей“. В миналото градът процъфтява като важен кръстопът на древните търговски маршрути (към Гиза, Бостра, Дамаск, Ейлат и Персийския залив). Петра се присъединява към останалите обекти в Списъка на ЮНЕСКО през 1985 г.

Великата китайска стена

Великата китайска стена е национален символ на Китай. Строежът ѝ започва през VII в. пр. н.е. и продължава близо две хилядолетия. Отбранителното съоръжение е издигнато като преграда между Китайската империя и варварите. Общата му дължина, според китайските изследователи, достига 21 200 км.

Мачу Пикчу, Перу

„Изгубеният град на инките“ е разположен на върха на планински хребет на височина 2 057 м над долината на река Урубамба на територията на съвременната държава Перу. Мачу Пикчу (в превод "висок връх") е открит от проф. Хайрем Бингхем през 1911 г.

Броят на сградите (изградени са от камък) е около 200. Предполага се, че до 1532 г. (когато Испанската империя напада инките, а жителите на града изчезват безследно) тук живеят около 1 200 души, които отглеждат земеделски култури върху терасирани градини.

Галерия | Новите седем чудеса на света

Вижте 8 снимки

Списък "Седемте чудеса на древния свят"

"Новите седем чудеса на света" пък представляват съвременна алтернатива на "Седемте чудеса на древния свят". За първи път чудесата на Древността са записани от Антипатър - главния библиотекар в Александрийската библиотека в Египет. Всъщност Антипатър ги оценява не като чудеса, а като "забележителни гледки" на най-великите човешки творения в тогавашния познат свят. Ето и кои са те.

Пирамидите в Гиза, Египет

По-точно, става дума за пирамидите на фараоните Хеопс (или Хуфу), Хефрен и Микерин, които се намират в град Гиза в Египет.

Висящите градини на Семирамида, днешен Ирак

Смята се, че са били построени във Вавилон от цар Навуходоносор II през 575 г. пр. н.е. или от асирийската царица Семирамида, а може би от асирийския владетел Сенахериб. Не е известно точното местоположение, където са се намирали.

Някои изследователи дори предполагат, че те изобщо не са съществували като друго, освен като красива легенда. Съмнението се поражда от оскъдния брой писмени източници, където те се споменават - най-доброто описание на Висящите градини дава древногръцкият географ Страбон. Но през 1898 г. Робърт Колдевей попада на останки от пресичащи се траншеи, разположени по начин, който съвпада напълно с описанието на Страбон. Тези останки се намират край град Хила близо до р. Ефрат, а анализ на материалите, от които са направени, потвърждава, че Висящите градини не са мит. И изглежда, те представляват древния и изключително красив първообраз на хидропониката.

Статуята на Зевс Олимпийски, Гърция

Невероятно красивата статуя на Зевс Олимпийски, дело на прочутия древногръцки скулптор Фидий, е създадена в чест на Зевс, който побеждава Кронос. Височината на скулптурата е малко над 12 м. От дъното на храма в Олимпия, където е поставена, създава ефект, че ако се изправи ще срути сградата. Създадена около 435 г., статуята е преместена в столицата на Източната римска империя през 394 г., където, според историците, е унищожена в пожар 68 години по-късно.

Храмът на Артемида в Ефес, Турция

Това е най-големият древногръцки храм от Античността (110 м на 55 м). Създаден е около 550 г. пр. н.е. от Крез, цар на Лидия, в древногръцкия град Ефес на мястото на съвременния град Селчук в Мала Азия, Турция (на два км от древния град Ефес). Това е първият храм, построен изцяло от мрамор. Освен забележителната си архитектура, той съхранява много образци на изкуството, сред които бронзови статуи на амазонки. Самите колони на храма представляват произведения на изкуството, гравирани с релефни фигури.

Храмът е унищожен при умишлен пожар, но през 356 г. пр. н.е. започва възстановяването му, което продължава повече от 100 години. Храмът на Артемида в Ефес, едно от седемте чудеса на древния свят, е разрушен окончателно при готското нашествие от 262 г. Британският музея съхранява част от останките на великолепните колони и фрагменти на храма.

Мавзолеят в Халикарнас, Турция

Думата "мавзолей" идва от името на цар Мавзол, владетел на Кария (регион в Мала Азия) през IV век пр. н.е. Мавзолеят в Халикарнас е неговата гробница, чиито останки се намират в съвременния град Бодрум в Югозападна Турция. При построяването му, храмът гробница има 36 колони в йонийски стил и достига височина от 45 м. Украсен е с релефи и скулптури, дело на древногръцките архитекти Тимотей, Скопас, Бриаксис и Леохар. Днес някои от тези фрагменти са изложени в Британския музей.

Родоският колос, о. Родос

Родоският колос е най-високата статуя в древността (34 м), създадена през III век пр. н.е. от древногръцкия скулптор Харес. Изработена от бронз, тя представя Хелиос (древногръцкият бог на Слънцето), извисявайки се над пристанището на остров Родос в Егейско море. Родоският колос е разрушен от земетресение 56 години след създаването му. Но дори като развалини, останките на статуята впечатляват съвременниците с размерите си. Според Теофан Изповедник те са продадени на „еврейски търговец от Едеса“.

Александрийският фар, Египет

Построен от бял мрамор на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет, кулата с височина 140 м е сред най-високите конструкции в древността и едно от най-забележителните технически съоръжения, предизвикващо всеобща възхита. Докато съществува, фарът използва огън, отразяван от огледала, чиято светлина осветява до 50 м навътре в морето. Триетажната кула е създадена през 280 г. пр. н.е. от древногръцкия архитект Сострат Книдски, но е разрушена при земетресение през 1375 г. От останките на Александрийския фар, на същото място, султан Кайт бей издига защитно съоръжение (Цитаделата Кайт бей), която привлича посетители от целия свят до днес.

Галерия | Седемте чудеса на древния свят

Вижте 8 снимки

А днес единствените оцелели от седемте чудеса на древния свят, са египетските пирамиди.