Седем вълшебни места за наблюдаване на полярните сияния

Природа Околна среда Наука

Невероятните полярни сияния - северно, Aurora Borealis, и южно, Aurora Australis - започват високо в земната атмосфера на височина от 96 до 400 километра, когато заредени частици от Слънцето попаднат в магнитното поле на Земята. Резултатът е цветно, танцуващо светлинно шоу.

Галерия | Седем вълшебни места за наблюдаване на полярните сияния

Вижте 8 снимки

В полярните ширини сияния могат да се появят в която и да е тъмна нощ. При равноденствията през март и септември обаче земните магнитни полета пропускат повече слънчеви частици, които взаимодействат с атмосферата и слагат началото на сезона на сиянията.

Северното сияние се наблюдава най-добре от географски ширини над 55 градуса със слабо светлинно замърсяване.

Исландия

И без светлината на северното сияние Исландия е вълшебно място със своите глетчери, гейзери, водопади и вулкани. Географското местоположение на страната предполага подходящи условия за наблюдаване на явлението. Едни от най-хубавите сияния могат да се наблюдават от планината Киркхуфелл на западното крайбрежие. Някои силни сияния могат да се видят дори от предградията на столицата Рейкявик.

Най-подходящият сезон за наблюдение е от края на август до началото на април.

Феърбанкс, Аляска

Разположен едва два градуса под Северния полярен кръг, близо до международно летище и до внушителния национален парк „Денали“, Феърбанкс е най-доброто място в САЩ за наблюдаване на северното сияние. Дори има своя система за прогнозирането им и организирането на екскурзии извън града.

Най-подходящото време за наблюдение е от края на август до средата на април.

Йелоунайф, Канада

Този град в Северозападните територии на бреговете на Грейт Слейв Лейк има специално място, посветено на северното сияние, и организира различни дейности, свързани с него. Канада е рай за наблюдаване на явлението благодарение на северната си географска ширина и слабото светлинно замърсяване. Северното сияние се вижда добре и от Ууд Бъфало и националния парк „Джаспер“.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на август до края на април. За Чърчил и Ууд Бъфало – от началото на август до началото на май.

Тромсо, Норвегия

Най-голямата градска територия в северна Норвегия е на 349 километра от Северния полярен кръг, но благодарение на Гълфстрийм крайбрежната ивица има умерени температури. Пейзажът е красив, фиордите са великолепни, а тук се намират и Люнгенските Алпи. Сиянието може да се наблюдава от района на Тромсо, островите Лофотен и отдалечените градове Алта, Нордкап и Киркенес.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на септември до края на март.

Северна Швеция и Финландия

Най-северният шведски град Кируна служи за отправна точка към съседните атракции. Тук се намират ICEHOTEL и националният парк „Абиско“. Тук можете да опознаете саамската култура и да видите много елени. Недалеч от града има подходящо място за наблюдение на северното сияние. Времето е много по-стабилно отколкото на норвежкото крайбрежие, но е и по-студено.

Рованиеми, в лапландския район на Финландия, служи за отправна точка към съседните национални паркове, където през зимата освен северното сияние можете да видите и покритите със сняг дървета, наречени „Tykky”, които наподобяват скулптури.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на септември до края на март.

Гренландия

Ако сте твърде на север, няма да можете да наблюдавате сиянието, но в южната част на страната то се вижда наистина добре. Там има и други атракции като глетчера Калералик.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на август до края на април в южната част и от края на август до средата на април в Нуук.

Тасмания и Нова Зеландия

Северното сияние е далеч по-популярно, отколкото южното, защото има по-малко места, от които южното сияние може да бъде наблюдавано. Най-добре то може да бъде видяно от южния край на остров Тасмания и от Нова Зеландия, където няма светлинно замърсяване.

Подходящо е за наблюдение през цялата година, но все пак изберете някое от равноденствията.